2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
NagyvilágOrbán: súlyos tárgyi tévedéseken alapulnak a médiatörvényt ért bírálatok

Orbán: súlyos tárgyi tévedéseken alapulnak a médiatörvényt ért bírálatok


Orbán Viktor06.03.Sajnálom, hogy önöket ilyen rútul rászedték - mondta Orbán Viktor Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén a képviselőtársaknak, akik felszólalásaikban bírálták a magyar médiatörvényt vagy annak visszavonását követelték.


Súlyos tárgyi tévedések vannak a médiatörvényt ért bírálatokban - mondta a miniszterelnök, majd kiemelte, hogy a kiegyensúlyozott tájékoztatás hiánya miatt például nem lehet pénzbírságot kiszabni.
Orbán Viktor szerint a magyar nép megsértése, ha egyesek azt állítják, hogy Magyarország a diktatúra felé mozdul el. Mint mondta: kiáll a magyar nép mellett, nem csak a médiatörvény, hanem minden más tekintetben is. Szavaira azzal reagált Martin Schulz, a szocialisták EP-frakciójának vezetője, hogy a magyar kormányzat alatt hozott törvény bírálata nem tekinthető a magyar nép elleni támadásnak.


Több frakció vezérszónoka bírálta a magyar médiatörvényt. Martin Schulz, a szocialisták, Guy Verhofstadt, a liberálisok, Lothar Bisky, a radikális baloldaliak vezetője, valamint Daniel Cohn-Bendit, a zöldpártiak társ-frakcióvezetője szerint a törvény nem felel meg a médiaszabadság követelményeinek. Cohn-Bendit szenvedélyes hangú beszédben szállt szembe azzal a nézettel, hogy a kiegyensúlyozottságot a kormányzatok előírhatják és megítélhetik. A konzervatívok nevében felszólaló Bokros Lajos szerint "a porcelánboltban nem csak a médiatörvény elefántja található": az EP-képviselő számos további magyar kormányzati lépést tett szóvá.


Orbán Viktor beszédének kezdetén több EP-képviselő fehér szalaggal leragasztott szájjal ült az ülésteremben, illetve transzparenseket mutatott fel. A transzparensek cenzúrára hívták fel a figyelmet, utalva a magyar médiatörvényre.
Az ülést követően Orbán Viktor és Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke közös sajtótájékoztatót tartott. Egy vonatkozó újságírói kérdésre a miniszterelnök úgy reagált: a magyar médiatestület összetételével nincs semmi baj.


Arra az újságírói kérdésre, hogy a médiatörvény kilátásba helyezett módosításának keretében hajlandó-e változtatni a médiatestület összetételén, és beengedni abba ellenzéki ellenőröket is, a kormányfő leszögezte: a médiatestületet a parlament választotta meg, és ez demokratikusabb eljárás, mint egyes országokban, ahol a miniszterelnök nevezi ki az ilyen testületek tagjait.


Orbán hangot adott azon véleményének, hogy a médiatörvény támadói valójában a kétharmados parlamenti többségben látnak veszélyt, mert az ilyen helyzet szokatlan Európában.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-01-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite