2019. március 23., szombat - Beáta
Keresés a tartalomban
ItthonOrbán: voltak kormánytagok, akik közölték, nem vállalják a négy évet

Orbán: voltak kormánytagok, akik közölték, nem vállalják a négy évet


A miniszterelnök nem tartja kizártnak a kormányátalakítást, és megnyugtatta a bajba került devizahiteleseket: a legszegényebbek bérlőként új lakásokba költözhetnek majd.

Orbán Viktor19


A kormányátalakítást firtató felvetésre Orbán Viktor azt mondta: a kormány tagjaival eltérő megállapodásokat kötött. Voltak, akik világossá tették, nem vállalják a négy évet. "Ha új feladatokat kap a kormány, nyilván muszáj lesz ehhez alkalmazkodni" - tette hozzá.


A kormányfő a Blikknek adott interjúban beszélt az otthonvédelmi akciótervről, amelynek részleteit ismertetve elmondta: a devizahitelesek 180 forinton rögzített svájcifrank-árfolyama nagyon hamar életbe fog lépni. A kilakoltatásokkal kapcsolatban emlékeztetett: ezek a leggazdagabbakat érintik először. Mire a legszegényebbek sorra kerülnek, nekik három menekülőpálya is nyitva áll majd - fogalmazott a kormányfő.


Egyrészt bent maradhatnak a lakásukban, amelyet az állam a banktól megvesz, a bentlakó pedig bérlővé válik. A másik megoldás, ha a lakó kisebb lakásban is megoldja az életét, és a bank egy kisebbre ad neki hitelt. A harmadik pedig az, hogy elhelyezik őket állami tulajdonú lakásokban, ahol bérlők lesznek - részletezte Orbán Viktor.


Arra, hogy a 98 százalékos különadó, a magánnyugdíjpénztárak ügye, vagy az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítése közül van-e olyan, amit azóta másképpen csinálna, Orbán Viktor azt válaszolta: egyiket sem. Mint mondta, a nyugdíjrendszer átalakítása kulcskérdés, még nem is tudták befejezni, az állami nyugdíjrendszer biztos lábakra helyezése még hátravan.
"Az Alkotmánybíróságnál az első verzió az volt, hogy amíg az ország gazdaságilag talpra nem áll, addig adókérdésekben az Ab-nek nincs hatásköre, de meggyőztek arról, hogy néhány esetben mégis legyen. Na, pont ez alapján kaszálták el a 98 százalékos adóról szóló törvényt. Azóta is azon gondolkodom, helyes volt-e engednem" - fejtette ki.


Arra a felvetésre, hogy a korkedvezményes nyugdíjak reformjában érintettek úgy érzik, a szerzett jog elvétele igazságtalan, a miniszterelnök úgy reagált: "a kiindulópont nem változott. Először is Magyarország az összeomlás szélén volt egy évvel ezelőtt, és még mindig gazdasági vészhelyzetben van. Ilyen időszakban én a szerzett jog kifejezést nem használnám, ugyanis ma senki sincs olyan helyzetben Magyarországon, hogy ne változtasson azon az életen, ahogyan eddig élt" - magyarázta a miniszterelnök.


A képviselői költségtérítések ügyével kapcsolatban a kormányfő megjegyezte: szerinte a rendszer átláthatatlan. "Mindenkinek jobb, ha átlátható a rendszer, és nem kell képviselőket blikkes cikkekben leleplezni" - fogalmazott, kiemelve: tervei szerint 2012. január 1-jére Magyarország átlátható ország lesz.

 

Forrás: MTI/Blikk/HÍR PORT24

2011-06-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite