2019. április 23., kedd - Béla
Keresés a tartalomban
ItthonOrbán: állami irányítás alá kell vonni a MAL Zrt.-t

Orbán: állami irányítás alá kell vonni a MAL Zrt.-t


Orbán Viktor 04.12A miniszterelnök szerint négy feladat áll a kormány előtt, kártalanítani kell a károsultakat, biztosítani kell az emberek munkáját, meg kell keresni a felelősöket, és meg kell gátolni, hogy további károk történjenek.


Együttérzését fejezte ki Orbán Viktor a parlamentben a napirend előtti felszólalásában az iszapkárosultak felé. A miniszterelnök megerősítette, senki nem hagynak magára, és a magyar kormány segít az újrakezdésben. Orbán Viktor ismét elmondta: ez az iszapkatasztrófa volt a Magyarország legnagyobb ökológiai katasztrófája. A kormányfő azt is bejelentette: a rendőrség őrizetbe vette a MAL Zrt. vezérigazgatóját Bakonyi Zoltánt. Orbán Viktor bejelentette azt is, hogy létre kívánják hozni a katasztrófavédelmi biztos intézményét is. A vörösiszap-katasztrófát okozó vállalatot állami irányítás és állami vagyonzár alá kell vonni -tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint négy feladat áll a kormány előtt Magyarország legnagyobb ökológia katasztrófája után.
A kormányfő a parlamentben azt mondta: kártalanítani kell a károsultakat, és mivel nem természeti csapásról van szó, hanem emberek által előidézett károkozásról, nem az adófizetőknek, hanem azoknak kell fizetni, akik a károkat okozták.

Emellett biztosítani kell az emberek munkáját az üzemben, meg kell gátolni, hogy további károk keletkezzenek a környezetben és mielőbb ki kell vizsgálni a felelősség kérdését, meg kell nevezni a felelősöket - tette hozzá.


Felügyelet alá vonják a MAL Zrt.-t


Az Országgyűlés hozza létre a katasztrófavédelmi biztos intézményét - kezdeményezte hétfői, napirend előtti felszólalásában a miniszterelnök.

Orbán Viktor közölte, a kormány azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy még hétfőn hajtsák végre az ehhez szükséges törvénymódosítást.

A kormányfő szavai szerint a katasztrófa ügyének megnyugtató lezárásáig a biztos hatáskörébe rendeleik a Mal Zrt. teljes körű felügyeletét, irányítását és vagyonkezelését. Mint mondta, ezt annak érdekében teszik, hogy az üzemben minél hamarabb újrainduljon a biztonságos termelés, megkezdődhessen a kárvallottak kártalanítása, elhárítsák a további környezeti veszélyeket és minél előbb megállapítsák a felelősséget.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-10-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite