2019. augusztus 22., csütörtök - Menyhért
Keresés a tartalomban
ItthonOrbán: az idő a magyar nemzetnek dolgozik

Orbán: az idő a magyar nemzetnek dolgozik


Az Európai Unión kívül lévő kárpátaljai magyarságot csak egy államhatár választja el Magyarországtól, "egy vonal a térképen, amelynek jelentősége egyre inkább fogy a 21. század valóságában" - jelentette ki Orbán Viktor Beregszászon pénteken. A miniszterelnök II. Rákóczi Ferenc Főiskolán mondott beszédében hangsúlyozta: a nyolc ország területén élő magyar nemzetnek dolgozik az idő, "a jövő a mi oldalunkon áll, a korszellem a mi vitorlánkat dagasztja, a mi hajónkat hajtja".

Otbán001

Az egynapos kárpátaljai látogatáson tartózkodó miniszterelnök a kormány nevében elvi megállapodást írt alá a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola támogatásáról.

Az aláírási ünnepségen elmondott beszédében Orbán Viktor hangsúlyozta: a nyolc ország területén élő magyar nemzetnek dolgozik az idő, "a jövő a mi oldalunkon áll, a korszellem a mi vitorlánkat dagasztja, a mi hajónkat hajtja". Hozzátette: ennek az a feltétele, hogy ne dőljünk be hamis prófétáknak, ne engedjük, hogy erőt vegyen rajtunk az "agresszív, internacionalista látomás divatja". Az európai korszellem, amely a határokat eljelentékteleníti, az európai kultúra nevében egyszerűen átlépi, a magyarokat segíti - fogalmazott.

Hozzátéve, hogy "ezért mi, magyarok kiállunk Európa, a nemzetek Európája mellett, és csak e mellett állunk ki". Kiemelte: "szemben állunk a "Szovjetszkij Szojuz" minden modernkori kiadásával".

A kormányfő rámutatott, hogy a magyar kultúra és történelem csak a különböző országokba szakított magyar közösségek saját történetéből és kultúrájából állhat össze kerek egésszé. "Csak az tekinthető magyar történetírásnak, amelynek lapjain nem csak a recski, hanem a szolyvai táborba elhurcolt magyarok sorsa is feltárul" - mondta.

A közös történelemre és kultúrára utalva a miniszterelnök kifejtette: olyan intézményekre van szükség, amelyek lehetővé teszik a tehetséges magyar fiatalok felfedezését és kiemelkedő színvonalú oktatását, amire a 17 éves II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola kitűnő lehetőséget teremt, és fontos példát mutat. Úgy vélte, hogy a főiskola léte a magyarság összefogásának példája.

Orbán Viktor kiemelte: a magyar történelem dicsőséges nagy korszakaiban az a közös, hogy ezekben az időszakokban a magyarok a széthúzás helyett az összefogást, a kishitűség helyett az önbecsülést, a viszály helyett a közösség megtartó erejét választották. "Amikor minden magyar összeadta az erejét, akkor az egész világ láthatta, hogy mi közösen milyen nagyszerű dolgokra vagyunk képesek" - mutatott rá, megjegyezve, hogy ez a szellem ma is él.

Kifejtette: a Kárpát-medencei magyarságnak közösek a gyökerei, ezért mindig sokkal erősebb lesz, ami összeköt, mint ami elválaszt. "Mi magyarok nem másokkal szemben akarjuk megfogalmazni a saját céljainkat, amiben hiszünk, ami mellett elkötelezettek vagyunk, az a határokon átívelő nemzetegyesítés programja" - fejtette ki. Szerinte ennek egyik fontos állomása az a megállapodás, amelyet a magyar kormány a beregszászi főiskolával aláírt, s amely új lendületet adhat Kárpátalja magyar nyelvű felsőoktatásának, hiszen - fogalmazott - saját kultúráját minden nemzet csak a saját anyanyelvén adhatja tovább, s ez lehet záloga a megmaradásnak.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Magyarországnak létérdeke a határon túli magyar közösségek megmaradása, ezért fontos a magyar főiskolával aláírt elvi megállapodás. Ennek célja - tette hozzá - a kárpátaljai magyar felsőoktatás fejlesztése érdekében folytatandó együttműködés. Közölte: a felsőoktatási intézmény vállalja, hogy beindítja a felsőfokú szakképzést, bővíti három kutatóintézetének tevékenységi körét és a meglévő szakokat. A magyar kormány támogatja az intézmény infrastruktúrájának felújítását és bővítését, a magyar felsőoktatási intézményekkel a kapcsolattartást, továbbá biztosítja a forrást az intézmény hosszú távú működéséhez - mondta.

Orbán Viktor a magyar kormány fontos feladatának nevezte annak könnyebbé tételét, hogy valaki Kárpátalján magyarnak vallhassa magát, s annak biztosítását, hogy a kárpátaljai magyarok - a schengeni szabályok betartása mellett - a legszabadabban utazhassanak Magyarországra. Fontosnak nevezte a kisebbségbarát ukrán nyelvtörvény elfogadását, s arra biztatta a kárpátaljai magyarokat, hogy éljenek a jogszabály nyújtotta lehetőséggel a saját lakóhelyükön. A magyar kormány ehhez minden segítséget meg fog adni, mert a beregszászi főiskola és az ott tanuló diákok jelentik a zálogot a kárpátaljai magyarság megmaradására - zárta beszédét a kormányfő.

Orosz Ildikó, a beregszászi főiskola elnöke beszédében igazi ünnepnek nevezte a magyar kormánnyal kötött megállapodást, amelynek köszönhetően a közeljövőben a főiskola 500 millió forint támogatást kap az épület felújításának befejezésére és az intézmény tevékenységi körének bővítésére. Egyúttal köszönetet mondott annak a 75 magyarországi települési és 8 megyei önkormányzatnak, továbbá a magyar kormánynak, magánszemélyeknek és szervezeteknek, amelyek a főiskola épületének felújítását eddig támogatták.


Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-04-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite