2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonOrbán Brüsszelben kifogásolta a diszkriminációt a deficitszámításnál

Orbán Brüsszelben kifogásolta a diszkriminációt a deficitszámításnál


Orbán Viktor02Diszkriminációnak minősítette Orbán Viktor miniszterelnök azt a jelenlegi uniós gyakorlatot, hogy az egyes országok államháztartási hiányának kiszámításakor nem veszik figyelembe a magánnyugdíjpénztárakat előíró tagállamok pótlólagos pénzügyi áldozatvállalását.

 
Elmondta, hogy a brüsszeli EU-csúcs előtt a visegrádi négyek - Magyarország, Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia - kormányfője találkozott Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével. Érvekkel alátámasztva kifejtették neki, hogy nem szeretnék, ha ez a diszkrimináció fennmaradna.
"Az unió minden ügyben az azonos kiindulópont elve mellett érvel, ami helyes, de éppen ehhez az azonos kiindulóponthoz lenne szükség arra, hogy megértsék, miről van szó" - mondta Orbán Viktor.
A kormányfő nem kívánt találgatásokba bocsátkozni azt illetően, hogy az unió részéről mennyire fogják méltányolni ezeket az érveket, mert szerinte ez rontaná a felvetés esélyeit.
A magánnyugdíjpénztári befizetésekkel kapcsolatos sajátos helyzet figyelembe vételét kilenc uniós tagország nevében Lengyelország kérte Brüsszeltől. Az uniónak egyelőre nincs hivatalosan kialakított álláspontja, de ismert, hogy több tagország ellenzi a felvetést. Brüsszel a tervek szerint az október végén esedékes következő EU-csúcsig alakítja ki ezzel kapcsolatos véleményét.
Ha az Európai Unió sikeres szereplő akar lenni a világporondon, akkor "saját háza táján" is sikeresnek kell lennie - hangsúlyozta Orbán Viktor. Mint elmondta, magyar részről fontosnak tartották - és ezt a célt el is érték -, hogy a tanácskozás záró dokumentumában kapjon kellő hangsúlyt az EU további bővítésének szándéka, a keleti partnerségi kapcsolatok fontossága és az egységes energiapolitika megteremtése.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-09-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite