2019. augusztus 22., csütörtök - Menyhért
Keresés a tartalomban
Választás 2010Orbán harcban áll a rezsiszámlákkal

Orbán harcban áll a rezsiszámlákkal


ov01A Fidesz elnöke szerint nincs rendben az, hogy egyes háztartások bevételeinek 70-80 százalékát a rezsiszámlák viszik el, ezért ha pártja kormányra kerül, felülvizsgálják a közszolgáltatási szerződéseket. Ha a Fidesz kormányra kerül, a külföldi tulajdonban lévő közszolgáltatási szerződéseket egyenként át fogja vizsgálni - tette egyértelművé Orbán Viktor az EU-tagországok budapesti nagyköveteivel nemrégiben folytatott tárgyaláson. Azt is mondta: Magyarországon több millió ember fizetésének 70-80 százalékát felemésztik a közüzemi díjak, ezért a nemzeti ügyek kormánya az első perctől kezdve azért fog dolgozni, hogy a fizetések minél kisebb része menjen el a rezsiköltségekre.


Remélem, Orbán Viktor nem a saját vízszámláját tanulmányozva jutott erre a következtetésre - reagált a Fidesz elnökének kijelentésére Ányos József a Magyar Víziközmű Szövetség (MAVÍZ) elnöke. A szakember hozzátette: ma az EU olyan víziközmű-beruházásokat támogat, melyeknél teljesül a követelmény, hogy a vízdíj a háztartások kiadásainak maximum 3-4 százalékát tegye ki. Itthon az átlagos adat 2-3 százalék. A statisztika mögé nézve azonban nem ilyen szép a helyzet. Hazánkban a vízdíjak sok helyen rengeteg költségelemre nem nyújtanak fedezetet. Így például a fogyasztó többnyire nem fizeti meg az infrastruktúra amortizációját, ami nonszensz - érvelt Ányos.

Boross Norbert, az Elmű-ÉMÁSZ szóvivője úgy vélte: sem az áramrendszer üzemeltetési díjaiban, sem a lakossági ellátásban nincsenek tartalékaik, nem érnek el rajta extra nyereséget. Az áramrendszer működtetésénél - amelynél, természetes monopólium lévén, a Fidesz erőteljesebb ellenőrzést sürget - Boross Norbert szerint a Magyar Energia Hivatal ma is szigorú kontrollt gyakorol. Lakossági ellátásuk jelenleg veszteséges, amikor pedig nyereséges volt, annak egy részét vissza kellett fizetniük.

2010-03-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite