2019. május 23., csütörtök - Dezső
Keresés a tartalomban
NagyvilágOrbán: jó úton halad Magyarország

Orbán: jó úton halad Magyarország


Orbán Viktor44Orbán Viktor szerint jó úton halad Magyarország, amit az is bizonyít, hogy 2011-ben 3 százalék alatt lesz a költségvetési hiány, és várhatóan csökken az államadósság mértéke is. A miniszterelnök ezt a magyar gazdaságot érintő újságírói kérdésre válaszolva mondta pénteken Vilniusban, sajtótájékoztatón, miután találkozott Andrius Kubilius litván miniszterelnökkel.

A kormányfő nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy a Moody's Magyarországot érintő leminősítése miatt tervezi-e, hogy a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordul. Álláspontja szerint mindig jobb, ha egy ország a piacra támaszkodik, s nem a nemzetközi szervezetekre.

Ugyancsak a magyarországi gazdasággal kapcsolatos felvetésre közölte: a monetáris politikát érintően vannak nézeteltérések a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) között, ami nem szokatlan. "Teljesen mást gondolunk a követendő gazdaságpolitika alapjairól, és ez okozza a feszültségeket. A nemzeti bank annak a kornak a gazdaságfilozófiáját képviseli, amely éppen a gazdasági válsághoz vezetett" - mondta. Hozzátette, a kabinet "nem szokványos" intézkedésekkel - például bankadóval és válságadókkal - igyekszik felélénkíteni a magyar gazdaságot.
Megjegyezte ugyanakkor, hogy megpróbálnak együttműködni a jegybankkal. A demokrácia olyan, mint egy kávéház, ahol mindig zaj és vita van, de ez az élet része - fogalmazott Orbán.

Az Andrius Kubiliusszal folytatott megbeszélésről szólva kifejtette: az elsődleges téma az energiapolitika volt, ami nemcsak Közép-Európában, hanem az egész Európai Unióban kulcskérdés. Ahogyan kedden Koppenhágában, Vilniusban is mindkét kormányfő kiemelt fontosságúnak nevezte a jövő februári energiacsúcsot.
Orbán Viktor megismételte: 2011 az elmúlt két évtized legnehezebb éve lesz az EU-nak, Magyarország azonban megpróbálja a lehető legjobban ellátni elnökségi feladatait. Véleménye szerint a magyar elnökség egész Közép-Európa számára jó esély, az pedig különösen nagy lehetőségeket rejt magában, hogy Magyarország után Lengyelország tölti be az EU soros elnöki tisztségét, Litvánia pedig 2011. január 1-jétől átveszi az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét.

A magyar kormányfő kitért arra is, hogy Magyarország és Litvánia között különleges kapcsolat van a történelmi háttér miatt, hiszen mindkét ország tudja, milyen volt az előző rendszer.
Orbán Viktor a megbeszélést követően átvehetett egy kitüntetést is a litván miniszterelnöktől - amelyet még 2009-ben ítéltek neki oda -, Gediminas litván nagyfejedelem rendjének parancsnoki nagykeresztjét. A magyar kormányfő ezt a litván függetlenségért kifejtett erőfeszítéseiért és a Litvániával való jó együttműködésért kapta. Orbán Viktor mind politikai családja, mind a magyar nemzet nevében köszönetet mondott a kitüntetésért.

Orbán Vilniusból Rigába utazott, ahol találkozik a lett, valamint az észt kormányfővel. A magyar miniszterelnök a 2011 első fél évében esedékes magyar EU-elnökségre való felkészülés jegyében látogatott Litvániába és Lettországba.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-12-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite