2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
ItthonOrbán: jóval a maximum vételár alatt vettük meg az E.ON gázüzletágát

Az_igazsag_jar_Onnek_ezo

HIRDETÉS

Orbán: jóval a maximum vételár alatt vettük meg az E.ON gázüzletágát


Jóval a kormány által meghatározott maximális vételár alatt vásárolta meg Magyarország az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeit - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

orban0511


Azt mondta, minden megállapodás létrejött az ügyben, csak technikai részletkérdések, szövegezési munkálatok maradtak hátra, a szerződés aláírása bármelyik pillanatban megtörténhet, hiszen csütörtökön az MVM közgyűlése meghozta a döntést. A kormányfő tájékoztatása szerint összesen négy földgáztározóról van szó és arról a szerződésről, amely az oroszországi gáz importálását szabályozza, vagyis a jövőben - az E.ON helyett - Magyarország fog tárgyalni az oroszokkal arról, mennyi gázt hoz be, milyen ütemezésben és mennyiért. Hozzátette, elfogadhatatlan volt, hogy ezt a kérdést - amely a magyar gazdaság működése szempontjából az egyik legfontosabb - egy olyan szerződés szabályozza, amelyben nincs magyar szereplő. Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy a lapok 800 millió euró körüli vételárról cikkeztek, Orbán Viktor azt válaszolta: "nem irreális, amit ön mond".


Az E.ON gázüzletágának megszerzése a rezsicsökkentéssel is összefügg - jelezte Orbán Viktor, hiszen - mint fogalmazott - "minél több eszközünk van - erőművünk, gázvezetékünk, tározónk, nálunk vannak a szerződések" -, annál inkább lehetősége van a kormánynak a rezsiköltségek csökkentésére. A kabinet pedig a továbbiakban is csökkenteni fogja a rezsit - jelentette ki. Hozzátette, a kívánt szint legalább az európai átlag. Orbán Viktor csütörtökön Moszkvában nyilatkozott az MTI-nek arról, hogy a kormány Budapesten megvette, visszavásárolta azokat az eszközöket - például gáztározókat, szerződéseket - amelyeket az előző kormányok privatizáltak. Hozzátette: Magyarország polgárai most már biztonságban érezhetik magukat az energiaellátás mennyisége, illetve az érte fizetendő ár tekintetében is.


A nol.hu értesülése szerint az MVM Magyar Villamos Művek (MVM) csütörtöki közgyűlésén a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) felhatalmazást adott az állami áramcsoport vezetőségének, hogy legfeljebb mintegy 875 millió euróért megvásárolja az E.ON földgáztároló, illetve -nagykereskedő társaságát. Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, az E.ON elnök-vezérigazgatója 2012. november 30-án írt alá szándéknyilatkozatot az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek átruházásáról az MVM-re.

Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-02-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite