2019. június 19., szerda - Gyárfás
Keresés a tartalomban
NagyvilágOrbán: Magyarországnak nincs vesztegetni való ideje

Orbán: Magyarországnak nincs vesztegetni való ideje


Orbán Viktor06.03.Nincs vesztegetni való idő Magyarországon, az új kormánynak gyorsan be kellett mutatnia gazdasági akciótervét - mondta Orbán Viktor pénteken egy bécsi nemzetközi banki tanácskozás vendégeként.

Görögországban a helyzet feltárása és a cselekvés között nagyon sok idő telt el, s ez alatt az idő alatt megingott a piacok és a lakosság bizalma abban, hogy képesek kijutni a válságból. Magyarország ezt nem engedheti meg magának, meg kell őriznie a saját állampolgárai bizalmát és a külső bizalmat - mondta a miniszterelnök magyar újságírók előtt az International Institute of Finance (IIF) közgyűlésén tartott előadását összegezve.

A tekintélyes nemzetközi pénzintézetek vezetői előtt tartott beszédében Orbán Viktor beszélt a világgazdasági válságról, az Európai Unió előtt álló kihívásokról és bemutatta a kormány intézkedéseit. A „szépségtapaszok" helyett az új kormány a strukturális reformok politikáját követi - hangsúlyozta a miniszterelnök.


A válság után a világ nem lesz olyan, mint előtte volt, a nyugati kapitalizmus megújulására van szükség - mondta Orbán Viktor. Mint fogalmazott, a válság oka az volt, hogy nem működött a kapitalizmus "természetes immunrendszere". Úgy vélte, a politikának nagy a felelőssége abban, hogy a közjó és a nyereségesség újra egy vonalba kerüljön. A konferencia több száz résztvevőjéből álló hallgatóság többször megtapsolta a miniszterelnök szavait.


Az Európai Unió előtt álló nagy feladat a kormányfő szerint jelenleg az, hogy orvosolja a legnagyobb gyengeségét, a demográfiai hanyatlást. Mindent meg kell tenni a családok erősítése, a családi alapú gazdaság és annak a képességnek az érdekében, hogy Európa fenn tudja magát tartani népesedési és munkaerő szempontból is. Meg kell teremteni egy új európai gazdaságot, amely egyszerre magával hozza a demográfiai növekedést és a munkahelyteremtést is - mondta.

A kormányfő a sajtótájékoztatón kijelentette: az öröklött hiánycélt, függetlenül attól, hogy mit gondol róla a kormány, egyelőre tartani kell. Az új kormány intézkedései esélyt adnak erre - tette hozzá.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy az első, 29 pontos akcióterv után dolgozik egy második akcióterven is. "Megyünk tovább azon az úton, amelyet az első akcióterv és az áprilisi választásokon a választópolgárok kijelöltek a számunkra" - mondta. Részletekbe nem bocsátkozott ezzel kapcsolatban.

Orbán Viktor megerősítette, hogy a kormány tárgyalni kíván a pénzügyi szektorral a múlt héten bejelentett bankadó részleteiről. A modern Európában meg kell találni az együttműködés lehetőségét a politika és a pénzügyi szektor között - mondta. A tárgyalások a kivetés részleteiről, az adó alapjáról és arról szólnak, hogy milyen pénzintézeteket érintsen az adó. Az idei évre tervezett, 200 milliárd forintos bevételre nem terjednek ki a tárgyalások - válaszolta egy újságíró kérdésére.

A Magyarországgal kapcsolatos bizalom megingásának nem kommunikációs okai voltak, hanem az a tény, hogy május végére az ez évi költségvetési hiánynak 87 százaléka elfogyott, "ez egy drámai szám" - mondta a miniszterelnök.

A háromnapos bécsi tanácskozáson jelen volt a nemzetközi bankszakma mintegy nyolcszáz vezető képviselője, köztük Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke, a Deutsche Bank élén álló Josef Ackermann, Soros György nagybefektető, s Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök is. A miniszterelnöki delegáció tagja Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára is.

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

2010-06-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite