2019. július 22., hétfő - Magdolna
Keresés a tartalomban
ItthonOrbán megállapodásra számít földtörvényügyben

Orbán megállapodásra számít földtörvényügyben


Minden kérdésben megállapodásra számít az új földtörvény ügyében Orbán Viktor. A miniszterelnök ezt a Fidesz-KDNP-frakció hétfői üléséről távozóban mondta, miután a képviselőcsoport tárgyalt a Ház előtt fekvő földtörvényjavaslatról.

Otbán001

Orbán Viktor

 

"Összesen talán két vagy három kérdésben maradt fenn egyeztetési lehetőség, de nagyon közel vagyunk, minden kérdésben meg fogunk állapodni" - fogalmazott a kormányfő a fideszes Ángyán József és Bencsik János által beterjesztett módosító javaslatokat firtató újságírói kérdésre.


Ángyán József korábbi agrárállamtitkár, aki - frakciótársával, Bencsik Jánossal közösen - több tucat módosító indítvánnyal írná át a kormány földtörvényjavaslatát, azt mondta, a hétfői, csaknem 2,5 órás tanácskozáson az irányokról volt szó, nem konkrét módosító javaslatokról. A legnagyobb nézetkülönbség szerinte a birtokméretek kérdésében van. A további lényegi kérdések között említette például a fiatalok helyzetbe hozását, amiben egyetértés van, valamint a helyi közösségek bevonását a döntésekbe.


Arra, hogy kapott-e kritikát a korábbi bírálatai miatt, úgy reagált: "nem, semmilyen személyes kérdésről nem volt szó". Bencsik János kifejtette: a hétfői tanácskozáson ismertették az álláspontokat, ezt követően a kormányfő és az agrártárca áttekinti a benyújtott módosító javaslatokat, majd egy következő frakcióülésen visszatérnek a részletkérdésekre. Hozzátette, a miniszterelnök és a frakció is nyitottságot mutatott az Ángyán Józseffel közös módosító indítványaira.


Ángyán József és Bencsik János javaslataikkal elsősorban azt akarják elérni, hogy valóban csak a helyben lakók juthassanak a településhez tartozó termőföldhöz, és több beleszólást adnának a földhasználati ügyekbe a helyi közösségeknek. A frakcióülésről távozóban Harrach Péter KDNP-frakcióvezető a birtokméretek maximumát firtató kérdésre jelezte, végső döntés még nincs a kérdésben, de a kereszténydemokraták álláspontja az, hogy bizonyos kivételeket biztosítani kell a felső korlát meghatározásakor, így például az állattartás vagy a vetőmagtermelés esetében.


Arra a kérdésre, hogy a földtörvény kétharmados jogszabály lesz-e, azt válaszolta, ez még nem dőlt el, de a kereszténydemokraták szerint biztonságot adna a minősített többség.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-11-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite