2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonOrbán: nem élhetünk úgy a jövőben, mint az utóbbi húsz évben

Orbán: nem élhetünk úgy a jövőben, mint az utóbbi húsz évben


orbanbarosoAz euró erősítését, az unió bővítésének fontosságát és az energiabiztonságot emelte ki a soros elnökség céljaival kapcsolatban a miniszterelnök a José Manuel Barrosoval tartott közös sajtótájékoztatón. Orbán Viktor szólt arról is, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy a médiatörvény körüli vita ne nehezítse az Európai Unió munkáját, és ne akadályozza a magyar elnökség sikerességét.


Orbán Viktor a legtöbb uniós tagállam vezetőjével tárgyalt a január elsejével kezdődő féléves soros elnökség előtti hónapokban. Ez jó alap lehet a sikerhez - mondta a miniszterelnök a José Manuel Barrosoval, az Európai Bizottság elnökével folytatott tárgyalást követően tartott közös sajtótájékoztatón.
A miniszterelnök kiemelte az euró erősítésének fontosságát és az unió bővítésének lehetőségeit. Fontos feladat a bővítési optimizmus megerősítése is - mondta a miniszterelnök, hozzátéve: az uniós tagállamoknak hinniük kell abban, hogy a balkáni országok integrálása fontos szempont, ideértve Szerbiát is.


Harmadik fontos kérdés az energiakérdés - hangoztatta. A februári energiacsús elsődleges feladata a belső energiapiac szabaddá tétele és az energiabiztonság megteremtése. A csúcs előtt még létrehozzuk a szlovák - magyar gázrendszerek interkollektorát és létrejön ez első európai észak-déli energiahálózat is - mondta Orbán Viktor.
A magyar elnökség sikeressége múlik a magyar gazdaság sikerességén is - mondta a miniszterelnök. Magyarország európai kötelezettségének is tekinti, hogy pénzügyi fegyelemből példát mutasson. A sikeres elnökség további feltétele az is, hogy rossz politikai viták ne árnyékolják be az elnökséget. "Itt állunk a legrosszabbul" - állapította meg, utalva a médiatörvényt külföldi ért támadásokra.


Orbán Viktor a sajtótájékoztatón a médiatörvénnyel kapcsolatban elmondta, hogy figyelik a törvény gyakorlati megvalósulását, s amennyiben aggályok adódnának, akkor azt készek orvosolni.
A miniszterelnök közölte: a médiatörvény európai minőségét illetően úgy gondolja, a bizottság a megfelelő jogi vizsgálatok elvégzése után "mindannyiunkat megnyugtató jogi szakvéleményt" ad arról, hogy a vita alatt álló jogszabály az EU-s elvekkel, bevett jogszabályi megoldásokkal összhangban van-e, vagy sem.
"Biztos vagyok benne, hogy Magyarország számára diszkriminációmentes jogi véleményt fognak elkészíteni" - mondta, a kormányfő. Hozzátéve: „mindent megteszünk, hogy a médiatörvény körüli vita ne nehezítse az Európai Unió munkáját, a sikeres magyar elnökségi munkát".


Magyarországon a felismerés megszületett - nyilatkozta a miniszterelnök. Hozzátéve: „a következő 15-20 évben nem élhetünk úgy, ahogy eddig tettük (...) másként élni mint eddig, az komoly feladat" - mondta, s felhívta a figyelmet arra, hogy rugalmas munkaerőpiacra, termelésre és nagy hatékonyságra lesz szükségünk.


Orbán Viktor arról is beszélt, hogy június végére az Európai Tanács által jóváhagyott romastratégiával szeretnénk rendelkezni. A miniszterelnök azt mondta: az Európai Uniónak nemcsak érdekei vannak, lelke, érzékenysége is van, és "egyikünk sem lehet nyugodt" addig, amíg az unión belül rendelkezésre álló emberi erőforrásokat nem integrálták és nem adták meg a lehetőséget minden európai polgárnak, köztük a romáknak is, hogy az integrált európai élet megbecsült szereplőivé váljanak. Ezt a célt kell szolgálnia a romastratégiának, amit reményeink szerint a magyar elnökség alatt el is fogunk készíteni - fűzte hozzá Orbán Viktor.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-01-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite