2019. június 18., kedd - Levente
Keresés a tartalomban
ItthonOrbán nemzetvédelmi tervet hirdetett - parlament percről percre

Orbán nemzetvédelmi tervet hirdetett - parlament percről percre


Gyakorlatilag itt a hatóságilag irányított állami piacgazdaság: a nemzetvédelmi program keretében lesz hatósági áras rezsi, leszámolnak az uzsorásokkal és átalakítják a devizahitelek "mellékpontjait".

 

parlament001

15:26 A lakossági mór már megtette

Rogán Antal azt magyarázza, hogy 2008-ban a kormány már megmentette a bankokat, ugyanis azok 3-6-9 hónapos siktákban finanszírozták a hitelállományukat - így a gyorsan bedőlő hitele a bankrendszer beroskadásával fenyegettek. Azaz a nép már kifejezte szolidaritását a bankok iránt, így itt az ideje, hogy a pénzintézetek is ugyanezt tegyék.

15:22 Írásháború

Lukács Tamás szerint nem szabad színvonal alatti cikkekkel foglalkozni a parlamentben, mégis megteszi, mert példátlan magyar-gyűlölettel és öles tévedésekkel találta magát szemben (vélhetően Kertész Ákos Németországban publikált írásáról van szó). A kereszténydemokrata politikus szerint az egyik ilyen öles tévedés, hogy az 1980-as évek közepe óta nem lehet kommunista elnyomásról beszélni. A másik árulkodó mondat Lukács szerint, hogy a baloldal elherdálta médiahálózatát - ami ezek szerint igenis volt, hiába tagadták a szocialisták. A kormány nem reagál.

15:15 Szorgalom és pénz

Mesterházy ellentmondást fedez fel Matolcsy és Orbán mondandója között. Ugyanis a nemzetgazdasági miniszter a gazdasági bizottság ülésén még azzal érvelt, hogy kell a gazdaságot pörgető belső fogyasztás, míg a miniszterelnök már azt mondta: ő nem várja az emberektől, hogy vásároljanak, csináljanak a pénzükkel, ami jólesik. A szocialista frakcióvezető szerint szintén félrevezető Cséfalvay azon érvelése, hogy az visz haza több pénzt, aki szorgalmas, mert a fizetés gyakran nem szorgalomfüggő, sok robotoló ember még 100 ezer forintot sem vehet fel hó végén, míg páran milliókat visznek haza kevés erőfeszítéssel. Úgyhogy a szocialista frakcióvezető szerint a matolcsyzmus megbukott.

15:06 Nem ígértek jólétet gombnyomásra

Cséfalvay államtitkár újra válaszol és nem érti, hogy miért nem szereti az LMP Matolcsy minisztert. Miközben az országban 43 ezeren dolgoznak többen, mint egy éve - bezzeg az USA szinte egy munkahelyet sem volt képes teremteni. És Cséfalvay szerint azt sem ígérte senki, hogy az egykulcsos adó gombnyomásszerűen elhozza a jólétet, de előbb-utóbb gyorsabban növekszik majd a gazdaság.

15:02 Borítéknyalás, mint kompetencia

Ha a kormány gyorsít ezen a gazdaságpolitikai úton, akkor gyorsan megy neki a falnak, mondta Vágó Gábor. Az LMP-s honatya szerint ezt bizonyítja, hogy Matolcsy elismerte: ismét kockázatos zónába került az ország. Csakhogy, figyelmeztetett Vágó, a nemzetgazdasági miniszter azt elfelejtette hozzátenni, hogy a kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően esett vissza az ország. Mert fellendülés az nincs, munkához, megbízáshoz csak úgy jut bárki, ha korábban eleget nyalta a Fidesz tájékán a borítékot.

14:56 Az adósság visszapasszírozása

Én még amerikai nagykövetnél nem voltam, riposztozik Cséfalvay Zoltán. Az államtitkár persze nagyon szeretné, ha 3-4 százalékos gazdasági növekedés lenne, de ez ég a németeknek sem megy. Úgyhogy Magyarország csak úgy óvhatja magát a pénzpiaci ingadozásoktól, ha csökkenti az államadósságát, illetve visszaszorítja a lakosság devizában való eladósodását is. Úgyhogy a magyar kormány ezen az úton megy tovább.

14:52 Jenki óvónéni szoknyája mellett

Vona Gábor azon elmélkedik, hogy a válságban vergődő jóléti társadalmak most épp a fejletlenebb országokat próbálják kizsigerelni: szivattyúznak ki pénzt a multik, az államadósság-terhek, az uniós elvárások és így tovább. Aztán a Jobbik frakcióvezetője Orbán - a Wikileaks-táviratokból - kiszivárgott mondatait ostorozza, hogy nem azt kell figyelembe venni, amit mond, hanem azt, amit tesz. És bizony a magyar politikusok a mai napig, mint valami óvónőhöz, eljárnak panaszkodni az amerikai nagykövethez.

14:44 Viszonyok előrébb és hátrébb

A szocialisták olyan rendszert építettek, ahol "előbbre nem jutsz, de hátrébb sem kerülsz" elv érvényesült, mondta Orbán Viktor. Szerinte viszont olyan szisztéma kell, ahol előrébb megy, aki dolgozik. Mert Magyarországon több mint félmillió ember kap havi 28500 forint jövedelempótló támogatást - ezt a helyzetet úgy kell átalakítani, hogy az említett tömeg közmunkával 48 ezer forintot kapjon. És ez így is lesz.

14:37 Nem is baj, ha a nép nem fogyaszt

Orbán konstatálja, hogy ő nincs abban a helyzetben, hogy megmondja Schiffernek, miről is beszéljen. De - derül fel Orbán - Schiffer sincs abban a helyzetben, hogy megmondja a kormányfőnek, miről beszéljen. Ami a lényeget illeti: Matolcsy György igenis sorra nyomta be az Unió elé a pénzügyi folyamatok megregulázására tett javaslatokat, és azok most is ott fekszenek az európai közösség asztalán. Ami Vona szerint baj, magyarán az, hogy nem pörgeti a belső fogyasztás a gazdaságot, az Orbán szerint nem hiba, az emberek csináljanak a pénzükkel azt, amit szeretnének - a kormánynak pedig az a dolga, hogy minél több pénzt hagyjon az embereknél. Egyébként Vona pedig ne tegyen felelőtlen kijelentéseket, mert a magyar parlamentben senki ne buzdítson az államadósság visszafizetésnek megtagadására, mert ezek a mondások vezetnek a görög tragédiához.

14:28 Miképp folyik össze

Lázár János az érdemi rész előtt biztosítja Orbánt, hogy támogatja őt a Fidesz. Aztán a kormánypárti frakcióvezető az LMP-t és az MSZP-t osztja, vallják már be, hány bankár telefonált a hétvégén, hogy lobbizzon a Fidesz-javaslata ellen. És vitanapra Lázár szerint is szükség van, mégpedig azért, hogy kiderüljön: miképp folyik össze a pénzintézetek és a politika világa. E ponton Kövér kilép a házelnöki szerepből, és az MSZP-s képviselőkön élcelődik, mondván: remek, hogy egy óráig normálisan bírták az ülést, de most, hogy kezdik elveszíteni a fonalat, csendben menjenek ki. Közben Lázár arról beszél, hogy neveket akar, PSZÁF-tisztviselőkét és pénzügyminisztériumi főosztályvezetőkét és persze politikusokét, egyszóval mindenkit, aki felelős lehet az államadósság elszabadulásáért. (És persze, ha lehet a jogi felelősséget is meg kell vizsgálni, ha lehet.) A szocialisták pedig egyébként ne bíráljanak semmilyen hiteles-mentő javaslatot, mert nyolc évig nem tettek semmit, a Fidesz mentőcsomagja pedig épp a frankhitelre szoruló kis- és középpolgárokat segítené meg.

14:16 Bankokra szükség van, de ...

Harrach Péter szerint most nem politikus, hanem államférfi kell a gátra, hiszen korszakváltás zajlik - és az idő ugyanúgy kitermeli majd nagy embereit, mint a kiegyezés, vagy a kommunista rezsim elsöprése idején. Azt persze a kereszténydemokrata honatya sem vitatja, hogy az egészségügy és az oktatásügy átalakítása komoly vitákkal jár majd, de akkor is nagy öröm, hogy a kormány megszabadítja az élősködőktől a társadalmat. Bankokra persze szükség van, de viselkedjenek tisztességesen.

14:12 Az önfenntartás kivonulást jelent-e

Mesterházy Attila a miniszterelnök segítségét kéri, hogy komolyan kell-e venni a kormányfői szavakat, vagy azokat külföldi követségeken kell értelmeztetni. Az MSZP elnöke egyébként nemcsak azzal elégedetlen, ami lehangzott, hanem azzal is, ami nem: például Mesterházyt érdekelné, mit jelent az egészségügy, az oktatásügy és a nyugdíjrendszer önfenntartási képességének megteremtése - például vizitdíjról, tandíjról, svéd nyugdíjmodellről van-e szó. És nem beszélt Orbán a gazdaságról, amit a belső fogyasztás felpörget, mint szén a gőzmozdonyt. Csak hát, magyarázta Mesterházy, nincs belső fogyasztás. Az MSZP szerint egyébként is a munkára rakodó terheket kellene csökkenteni, ez pörgetné a kis- és középvállalkozásokat, illetve ez teremtene munkahelyeket. Amire égető szükség lenne, hiszen 3,5 millió szegény él az országban, csakhogy az MSZP elnöke szerint erről a rétegről a kabinet lemondott, hiszen az illúzió, hogy egy-két hónapos, pár tízezres bérrel járó közmunka a munkaerőpiacra való visszatérést jelentené. Úgyhogy az MSZP - a baj nagyságára való tekintettel - együttműködést javasol, és parlamenti vitanapot.

14:02 Felmorzsolják az életlehetőségeket

Schiffer András őszintén örül, hogy a Fidesz az LMP sok-sok javaslatát átvette, legalábbis ami a devizahitelesek megsegítését illeti. Aztán véget is ér a dicséret, a zöld frakcióvezető szerint álszent dolog, hogy Orbán a nemzetközi helyzetre hivatkozik, ugyanis Magyarország az Unió soros elnökeként semmit nem tett annak érdekében, hogy ellenőrizni lehessen az Európán belüli tőkeáramlást. Ráadásul miközben Orbán szabadságharcról beszél, kiszolgáltatottabbá tette az országot, mint azelőtt bármikor volt - például a társasági adó csökkentése is a multiknak kedvez. Ráadásul az, hogy az Orbán-kormány a gazdaságpolitikáját kétharmados törvényben akarja rögzíteni, azt jelenti, hogy a kabinet megfosztja az embereket a választás szabadságától. Ami nem azt jelenti, hogy a polgárok pártokat és kormányokat válthatnak le, hanem azt, hogy átalakíthatják életüket, előbbre juthatnak - ám ennek lehetőségét az orbáni gazdaságpolitika felmorzsolja.

13:55 Hát ezek neoliberálisak

Vona Gábor azt hiányolja, hogy a miniszterelnök egy szót sem szólt a gazdasági fellendülésről, talán azért, mert nincs. És a Jobbik frakcióvezetője szerint ez nem a nemzetközi helyzetnek köszönhető, hiszen a szomszédos országok hasítanak. Azaz nem sajátos magyar útról van szó, hanem egy rossz gazdaságpolitikáról, aminek további erőltetése érdekében újabb áldozatvállalásra kérik a lakosságot. A kormány Vona szerint egyértelműen neoliberális gazdaságpolitikát folytat, fűnyíró-elv alapján farag le minden társadalmi kiadást - ezzel kódolva társadalmi konfliktusokat. Ami az államadósság visszafizetését illeti, amögött jelenleg semmilyen gazdasági teljesítmény nincs. A devizahitelesek helyzetéért pedig nemcsak a szoci kormány és a bankrendszer a felelős, hanem a jegybank (többek között Járay Zsigmond elnök), illetve a Fidesz-kormány is. Utóbbi azért, mert nem nyújt segítséget a hiteleseknek, így havonta újabb és újabb tízezer ügyfél kerül a "három hónapnál régebben nem fizető kategóriába.

13:41 Luxussarc: 35 százalék

De nemcsak a devizahitelesek vannak a kormányzati fókuszban: egyrészt az ország bevezet egy 35 százalékos luxusadókulcsot, másodsorban a mezőgazdaságban átállnak a fordított adózásra, a feketegazdaság visszaszorítása érdekében pedig megtiltanák, hogy új céget alapítson az, aki jelentős tartozással csukta be előző vállalkozását.

13:37 Csak forintban

A kormány mindenesetre azt is szeretné, ha a jövőben a devizahitelek járulékos költségeit forintban kellene fizetni, ha lenne pozitív adóslista, ha előrehozott visszafizetés esetén nem kellene az ügyfélnek a 16 százalékos jövedelemadót leróni.

13:34 Rögzített rezsi

A kormány ezentúl a rezsit is maximálná, majd kidolgozza, hogy pontosan milyen formában, mindenesetre a víz, a gáz, az áram és a szemétszállítás, illetve számos közszolgáltatás díját befagyasztják. Harmadik javaslata a stabilitási törvény, a kétharmados törvény rögzíti a nyugdíjrendszer, az egészségbiztosítás, az adórendszer és az önkormányzatok összehangolt működését. Továbbá a kormány támogatja Lázár-féle, rögzített árfolyamon történő devizahitel-visszafizetési javaslatot. Aminek elfogadása nem ingatná meg a bankrendszert, a magyar bankok mögött ugyanis ott áll a magyar állam, illetve a külföldi bankok egyébként is egyre csökkentik magyarországi hitelállományukat. Orbán szerint az Országgyűlés igenis beavatkozhat korábbi jelzálogszerződésbe, és ha ezt néhány nemzetközi szervezet kétségbe vonja, akkor megfelelő választ kap.

13:29 Le az uzsorásokkal

A nemzetvédelmi terv keretében egyrészt megfenyítik az uzsorásokat, akik még tovább mélyítik a válságot - mert élősködő bűnözőknek nincs helye a nap alatt, ennek érdekében módosítják a btk.-t, a jövőben 30 százalékos THM felett nem lehet majd kölcsönt nyújtani, továbbá a segélyek egy részét természetben fizetik majd.

13:26 Nemzetvédelmi terv

De öröm is akad az ürömben: fel lehet gyorsítani az ország átszervezését, a hazai vállalatokat helyzetbe hozhatja a kormány, a nép egységes akaratban csökkenti az államadósságot, és végezetül új, nemzeti szolidaritási rendszert épít ki az ország. Az emberek joggal várják a kormánytól, hogy a fenti remek lehetőséget kihasználva formáljon erős nemzetet. Azt viszont a parlamenttől várják az emberek, hogy megvédje őket a válság hatásaitól. Így a kormánypártok nemzetvédelmi tervet kovácsolnak.

13:21 A gonosz öt arca

Európa nagy bajban van, de nem úgy a magyarok - egyedül a svédek tudják csökkenteni úgy az adósságállományukat, ahogy Pannónia fiai. De nincs fellélegzés, mert a devizahitelesek otthonait fenyegeti a válság - elsősorban. Másodsorban veszélyben vannak a munkahelyek, harmadsorban félő, hogy elszállnak a rezsiköltségek, negyedsorban felvirágozhatnak az uzsorások, ötödsorban gonosz spekulánsok támadhatják a forintot.


13:17 Az euróválság le lesz győzve

Nehéz időszakban kezdi meg munkáját az Országgyűlés. De először is szeretném minden magyar ember tudomására hozni, hogy a kormány és jómagam tisztában vagyunk a helyzet súlyával, nyitja meg az őszi parlamenti ülésszakot Orbán Viktor. De a miniszterelnök mindjárt azt is üzeni, hogy senki ne zuhanjon kétségbe, mert az euróválság le lesz győzve - a magyarok ehhez már hozzáfogtak, így már elég erősek ahhoz, hogy állják a sarat. Orbán amúgy sem hagyja, hogy bárki az emberekre hárítsa át a válság árát. És vele - meg a magyarokkal - bizony nem érdemes tengelyt akasztani.

 

Forrás: MTI- Hírcentrum/HÍR PORT24

 

 

 

2011-09-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite