2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
Választás 2010Orbán szeretné, hogy 2011-től már söralátéten is elférjen a szja-bevallás

Orbán szeretné, hogy 2011-től már söralátéten is elférjen a szja-bevallás


Orbán Viktor02A Fidesz már létrehozta "a tíz plusz egy ügy bizottságát" - jelentette be Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában pénteken, amelyet felvételről este héttől sugároznak. A Fidesz elnöke szerint az új parlament valamikor május 20-a és 30-a között alakulhat meg; tervei között szerepel az "alapköltségvetés" elkészítése, és az hogy adórendszer egyszerűsítése után 2011-től már "söralátéten" is elférjen a szja-bevallás.

Orbán Viktor az első három törvényt firtató kérdésre az válaszolta: lesznek a közbiztonságot erősítő, a rendteremtés irányába mutató jogszabályok; olyanok is, melyek a korrupció visszaszorítását szolgálják, az indokolatlan kifizetések azonnali leállításáról szólnak; lesznek javaslatok a kormányzati munka szükséges föltételeinek megteremtésére.

A korrupció elleni küzdelemről szólva megjegyezte: az indokolatlanul kifizetett végkielégítések visszagyűjtésének rendjét kell rögzíteni; a szabály visszamenőlegességére van alkotmányos elképzelése. Leszögezte: lesznek elszámoltatások, de nem személyeket, hanem ügyeket vizsgálnának, ugyanakkor az ügyek érintettjeinek vállalniuk kell a felelősséget.


„Tíz plusz egy ügy bizottsága"

Bejelentette: létrehozták "a tíz plusz egy ügy bizottságát", amit Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere, a parlament rendészeti bizottságának vezetője irányít. "Persze nem csupán ez a tíz ügy érdekes, de - ismétlem - nem az a cél, hogy politikusokat helyezzünk célkeresztbe" - fogalmazott.

Az átadás-átvétel kapcsán a Fidesz elnöke megjegyezte: nem papírokat kutatnak majd, a nyomozati kérdéseket a rendőrségre és az ügyészségre hagyják; adatokat, folyamatokat elemeznek, olyanokat, amelyek rendelkezésre állnak egy kormányzati rendszerben, a minisztériumokban.
Kétharmados többség?

Ha a választók felhatalmazásával kétharmados többséget szerez a parlamentben a Fidesz, akkor élni fog a lehetősséggel - válaszolt arra a kérésre a pártelnök, hogy ha meglesz a szükséges többség, vége szakad-e annak a gyakorlatnak, hogy vezető politikusokat a parlament nem adja ki az igazságszolgáltatásnak.


Kifejtette, hogy szerinte bevált a Fidesz-kormány alatt működött háromhetes parlamenti ülésezési rend, de úgy vette észre, hogy "sok felesleges vitát is gerjesztett". Úgy kell szervezni a parlament munkáját, hogy egyébként mód legyen minden héten arra, hogy a parlamenti képviselők, ha akarják, közvetlenül is gyakorolhassák az ügyek és a kormány felügyeletét - vélekedett.

A több évre előre készített költségvetést firtató kérdésre azt válaszolta: ebben a szakmai ügyben oda kellene eljutni, hogy hosszabb távon is időtálló "alapköltségvetést" alkossanak meg, amelynek alapján pontosan tudni lehet, hány tanár, orvos, katona, rendőr, köztisztviselő látja el a különböző feladatokat; milyen arányban fordítják a pénzt adósságtörlesztésre, oktatásfejlesztésre, az egészségügy fejlesztésére és így tovább.

Az adott költségvetés alapstruktúráját más országokban nem vitatják, hanem mindig csak egy-egy szavazással megújítják azt; minden évben van valamilyen költségvetési vita, csak nem indul minden az alapoktól - közölte azzal, hogy ennek a rendszernek a bevezetésén gondolkozik.
Személyijövedelemadó-bevallás

Orbán Viktor nagyon szeretné, ha 2011-ben "söralátéten" is elférne a személyijövedelemadó-bevallás. Az adórendszer átalakításának iránya az, hogy az adókat csökkenteni, az adórendszert egyszerűsíteni kell, de folyik egy szakmai vita az ütemezésről, arról, melyek azok a lépések, amelyeket közvetlenül a választások után szabad megtenni. "Általában az év közbeni adómódosítások rendkívül sok bonyodalmat és nehézséget okoznak" - húzta alá.

Szerinte azért lehet és kell is megtenni néhány lépést félévkor, más lépéseket pedig a következő év elején.

A vállalkozókról szólva megjegyezte: szeretné őket bevonni majd a kormányprogram elkészítésébe.


Munkahelyteremtés

A munkahelyteremtésről elmondta: tapogatózó tárgyalásokat folytatatott az Európai Unióból érkező pénzek átcsoportosításáról. "Az a tervem, hogy az európai uniós támogatások minél nagyobb hányadát a kis- és középvállalkozók felé próbáljuk eljuttatni, mert a magyar valóság azt a képet mutatja, hogy a kis- és középvállalkozások tudnak a leggyorsabban és a legtöbb embernek munkát adni" - fogalmazott Orbán Viktor.

"Egyáltalán nem vagyok meggyőződve afelől, hogy ma a magyar közgondolkodás tud jobb megoldást, mint ott hagyni az önkormányzati választás időpontját, ahol van, illetve, az elmúlt húsz évben volt" - fogalmazott azzal, hogy szerinte van ennél sokkal fontosabb teendő is, nem ezzel kell kezdeni a munkát. Azzal kezdené, hogy az önkormányzati képviselők létszámát már a mostani választás előtt jelentősen csökkentené; ehhez létre kell hozni egy törvényt arról, hogy egy városban a képviselő-testületek létszáma feleakkora, mint eddig volt.

Úgy vélekedett, hogy a főváros irányításának átalakítása a legnehezebb kérdés, ebben a "legóvatosabb", és a nyár talán elegendő időt ad arra, hogy néhány változást végrehajtsanak, átgondoljanak számos egyeztetést követően.


Orbán hétfői teendői

Elmondta még, hogy a választás nem ér majd véget jó néhány választókerületben az első fordulóban, lesz második fordulós küzdelem is. Hétfőn az első teendője az lesz, hogy megtervezze a következő két hetét, hova kell elmenni, mit kell ott csinálnia - fűzte hozzá azzal, hogy ha a második fordulóban is sikerre juthatnak, akkor már több energiát kell fordítani a kormányzati munka előkészítésére.

Orbán Viktor hangsúlyozta: várhatóan kevesebb helyre kell majd elmenni a második körben, mint korábban ez szokás volt. Egyébként pedig nyugodtan várja a választások utáni első reggelt.

2010-04-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite