2019. április 18., csütörtök - Andrea
Keresés a tartalomban
ItthonOrbán szerint hamarosan megoldódik a kohéziós pénzek ügye

Orbán szerint hamarosan megoldódik a kohéziós pénzek ügye


Orbán Viktor miniszterelnök úgy vélekedett csütörtökön Brüsszelben, hogy hamarosan megoldódik a Magyarországnak szánt kohéziós pénzek kérdése. A kormányfő - a jobbközép, kereszténydemokrata irányultságú Európai Néppárt csúcstalálkozójára érkezve - újságíróknak elmondta: már az előző napon felvetette európai vezetőtársainak ezt a kérdést.

ov0116


"A dolog világos. Technikai ügyről van szó, ami megy a maga útján, és meg fog oldódni" - mondta Orbán Viktor. Az Európai Bizottság a múlt hét szerdán javasolta, hogy függesszék fel 495 millió euró - közel 150 milliárd forint - Magyarországnak szánt kohéziós, vagyis felzárkóztatási támogatási összeg folyósítását a jövő évi keretből, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit. Brüsszel aggályai szerint 2013-ban a magyar költségvetési hiány újra túllépheti a 3 százalékos határt.


A magyar kormány erre úgy reagált, hogy az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény zárolási javaslata megalapozatlan, méltánytalan, jogi szempontból vitatható és ellentétes az alapszerződések szellemével, hiszen egy jövőben feltételezett esemény miatt akar megállapítani szankciót.


Az Európai Bizottság javaslatát az uniós tagállamok képviselőinek minősített többséggel kellene elfogadniuk ahhoz, hogy az érvénybe lépjen. A mostani, csütörtök kora este kezdődő kétnapos EU-csúcstalálkozón ez a kérdés nem szerepel a napirenden. Orbán Viktor az EU-csúcsot megelőző néppárti csúcstalálkozóra érkezve azt mondta, hogy aránylag gyors megoldásra számít, és az ügy, amely szerinte technikai jellegű, rövidesen lekerül a napirendről.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-03-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite