2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
ItthonOrbán szigorít az önkormányzati gazdálkodáson

Orbán szigorít az önkormányzati gazdálkodáson


Orbán Viktor3Orbán Viktor a Hír TV Péntek8 című műsorában a tavalyi költségvetési évre várt 3,8 százalékos hiány 4,2 százalékra emelkedése kapcsán azt mondta: az önkormányzatok hiánya lett nagyobb a vártnál, "de ne kárhoztassuk az önkormányzatokat ezért, mert nem jószántukból futott el a hiány, nem nemtörődömség vagy trehányság az oka ennek, hanem az, hogy az előző nyolc évben kivéreztették az önkormányzatokat".


Új korszaknak kell kezdődnie a helyhatóságok gazdálkodásában: inkább lássanak el kevesebb feladatot, de azt lássák is el, az állam pedig vegyen vissza néhány feladatot - fejtette ki a kormányfő, aki a hiányszámokra utalva hangsúlyozva: "szigorítsuk meg az önkormányzati gazdálkodás rendszerét, hogy ilyen meglepetések (...) ne érhessenek bennünket".


Orbán Viktor közölte: komoly szakmai viták folynak a Fideszben a témában. Adósságrendezésre van szükség, "nem érdemes magunkkal vinni így, ahogy van, azt a koloncot, amit az eladósodottság jelent, hanem kell húzni egy vonalat, és azt kell mondani: most pedig az önkormányzatok adósságát rendezzük" - emelte ki, hozzátéve, hogy a hitelezőknek, az önkormányzatoknak és a központi államnak közösen kell megoldást találniuk.


Határon túli magyarok helyett határainkon kívül élő magyarok

A határon túli magyarok választójogának kérdéséről szólva úgy vélekedett, forradalmi áttörés, a szavazati jognál mélyrehatóbb változás történik, "ugyanis megszűnik a határon túli magyar mint olyan. Semmi értelme többé különbséget tenni nyugaton élő, meg Kárpát-medencében élő határon túli magyar között. Ez megszűnik. Vannak a magyarok. Úgy, ahogy vagyunk, mindannyian. Melbourne-től Csíkszeredáig. És vannak azok a magyarok, akik a magyar államhatárokon belül élnek, meg mindenki más. Ezért az alkotmány készülő szövege nem is használja a határon túli magyar kifejezést, hanem a határainkon kívül élő magyarokról beszél".Kijelentette: bárhol is él egy magyar a világban, az gyakorolhatja majd a választójogát, ennek formája azonban még kérdéses, ezt a választójogi törvény fogja rendezni. Ezzel kapcsolatban annyit jegyzett meg, hogy szerinte érdemes lesz majd kifejezni valamilyen módon azt, hogy nem ugyanaz a politikai helyzet a határokon belül élni, és így szavazni, illetve a határokon kívül élni szerte a világban, és úgy szavazni. A szocialisták kritikájának felvetésére úgy reagált: a nemzet témája, az összetartozás oly mértékben idegen az MSZP számára, hogy ebben a kérdésben a tagadáson túl érdemi hozzászólással még nem találkozott a párt részéről. A kormányfő kérdésre elmondta azt is, a választójogi korhatár 18-ról 16 évre csökkentését nem támogatja.


Orbán nem akart francia alkotmányt írni


Daniel Cohn-Benditnek, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség EP-képviselőcsoport társelnökének a magyar alkotmányjavaslattal kapcsolatos véleményére Orbán Viktor úgy reagált: "na és? Nem emlékszem, hogy valaha is bele akartam volna szólni abba, hogy a franciák milyen alkotmányt írjanak maguknak. (...) Ha véletlenül mégis ilyen eszement gondolattal keltem volna föl, és elmentem volna Franciaországba elmondani, hogy szerintem milyennek kellene lennie a francia alkotmánynak, akkor remélem, hogy ott meg sem hallgattak volna. Szerintem nekünk is ezt kell tenni".

 

Forrás: HírTV/MTI/HÍR PORT24

2011-04-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite