2019. június 24., hétfő - Iván
Keresés a tartalomban
NagyvilágOrbánt szembesítették hatalma korlátaival

Orbánt szembesítették hatalma korlátaival


A Neue Zürcher Zeitung a magyar médiatörvényről közölt kommentárt. A svájci lap úgy véli, minden attól függ, hogyan alkalmazzák a törvényt.

orban_sajto


Néhány nappal ezelőtt még öntudatosan jelentette ki Orbán Viktor, hogy sikerült visszaverni a külföldi kritikát és elhárítani minden, a magyar nép ellen intézett támadást - írta a tekintélyes svájci napilap szerkesztő munkatársa, Cyrill Stieger.
A valóság azonban - folytatódott a cikk - kicsit máshogy néz ki. Felidézte, hogy a kormánynak módosítania kell a vitatott médiatörvény négy rendelkezését, mert ezek összeegyeztethetetlenek az európai uniós joggal. Változatlan marad mindenesetre "a Fidesz-uralta Médiatanács széleskörű hatalma" - tette hozzá.


Minden attól függ, hogyan alkalmazzák


A szerző úgy látja, a kormánypártnak így továbbra is meglesz a lehetősége, hogy a "nem kedvelt" újságírók ellen fellépjen. Hogy valóban sor kerül-e politikailag motivált cenzúrázó beavatkozásokra, az attól függ, hogyan alkalmazzák a törvényt - írta.
Azok a bírálók, akik "hónapok óta a demokrácia végét festik a falra", azt mondják, az EU csak formális lépéseket tett és hogy Orbán diadalmaskodott. Ennek azonban épp az ellenkezője a helyzet. Az önkényeskedésre hajló kormányfőt most először szembesítették hatalma korlátaival - vélekedett Stieger.


Még figyelemre méltóbb, mint a brüsszeli verdikt, hogy az alkotmánybíróság megsemmisített egy, a Fidesz által elfogadott törvényt - írta, a kormánytisztviselők indoklás nélküli elbocsátásáról szóló rendelkezés megsemmisítésére utalva. "Ez volt az első alkalom Orbán hivatalba lépése óta, hogy a sok kommentátor véleménye szerint a fideszesek által uralt testület hatályon kívül helyezett egy törvényt" - fogalmazott.


Nem a médiatörvény a bajok gyökere


Magyarország egyik alapvető baján a médiatörvény kikényszerített kiigazítása is alig segít valamit. A Fidesz és a szocialisták sok éve engesztelhetetlen és kíméletlen harcot folytatnak egymással. Követőik sokszor ijesztően gyűlölködő és primitív retorikával támadják egymást.
Magyarországon a politikai szótárból a jelek szerint hiányzik a "kompromisszum" szó - írta a Neue Zürcher Zeitung.

 

mediatorveny


Figyelik Orbánékat


Továbbra is megfigyelés alatt címmel közölte írását hétvégi számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung a médiatörvényről Brüsszel és Budapest között létrejött egyezségről, valamint a médiafelügyeletet érő bírálatokról.


Reinhard Olt, a német konzervatív újság tudósítója rámutatott: a médiatörvény vitatott pontjairól az Európai Bizottsággal létrejött egyezség dacára az Orbán-kormány továbbra is megfigyelés alatt áll. Erről már csak a tőle távol álló sajtótermékek, valamint a parlamenti és a parlamenten kívüli ellenzék is gondoskodik. Kitűnik közülük a Civilek a sajtószabadságért elnevezésű Facebook-csoport. Szerinte nincs jelentősége, hogy a jogszabály néhány pontját módosítják, mert a Brüsszellel kötött egyezség mentesíti a kormányt attól, hogy szavatolja a médiahatóság és a médiatestületek politikai függetlenségét. Ez a vezérmotívuma a külföldről érkező bírálatoknak is.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-02-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite