2019. július 22., hétfő - Magdolna
Keresés a tartalomban
ItthonOrbán Viktor: felelőtlenség lenne most bevezetni az eurót

Orbán Viktor: felelőtlenség lenne most bevezetni az eurót


Az euróövezet jelenlegi gazdasági helyzetében felelőtlenség lenne bevezetni az eurót Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Handelsblattnak adott interjúban, amelyből a német üzleti lap szerdán előzetest közölt az internetes kiadásában.

Otbán001


Orbán Viktor elmondta: az EU-tagság ugyan az euró bevezetésére kötelez, "de a csatlakozási szerződés aláírásakor az euróövezet még egészen más képet mutatott" mint most, ezért a csatlakozás a valutaunióhoz már nem lehet automatikus kötelezettség. A dél-európai országok túl korán vezették be a közös fizetőeszközt, "még nem voltak érettek" az euróhoz - fejtette ki a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy "ezt a hibát mi nem követjük el".


Úgy vélte: az euróövezeti válság még évekig tart, hiszen az övezet több tagjának GDP-arányos államadóssága "átlépte a kritikus 90 százalékos határt", amelyen túl külső segítség nélkül nem lehetséges az adósságcsökkentés. A gazdasági természetű válság legkésőbb öt év múlva politikai vezetési válsággá mélyül - fejtette ki. Hozzátette: a jelenlegi demokratikus rendszerek beépített problémája a vezetés gyengesége. "Egy elnöki rendszer valószínűleg alkalmasabb nehéz reformok végrehajtására, mint egy parlamentáris rendszer" - mondta a kormányfő.


Csütörtöki berlini látogatásával összefüggésben elmondta: a magyar-német kapcsolatok "sértetlenek", ezért mindenekelőtt Európa jövőjéről kíván beszélni Angela Merkel kancellárral, és három témát szeretne körbejárni. Először is, a tervezett bankunió Magyarország számára "túl gyors". A közös euróövezeti bankfelügyelet "a jövőt tekintve jó ötlet lehet, de nem szabad semmit elhamarkodni". Magyarország továbbá "nem adóharmonizációt, hanem adóversenyt" akar Európában. A harmadik téma az EU következő hétéves költségvetési keretének ügye, "hiszen erről még az év vége előtt dönteni kellene" - mondta Orbán Viktor a Handelsblattnak adott interjúban.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-10-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite