2019. április 18., csütörtök - Andrea
Keresés a tartalomban
ItthonOrbán Viktor: önmagát finanszírozni képes felsőoktatási rendszerben gondolkodom

Orbán Viktor: önmagát finanszírozni képes felsőoktatási rendszerben gondolkodom


A miniszterelnök néhány év alatt úgy alakítaná át a felsőoktatás rendszerét, hogy abban minden diák maga tudja állni a tanulási költségét. Orbán Viktor a policity.hu-n hétfőn megjelent interjújában az ügynökkérdéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, ő azon az állásponton van, hogy az, aki áldozata volt az előző rendszernek, például megfigyelték, korlátozás nélkül hozzáférhessen a rá vonatkozó összes információhoz. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztosként végzett munkáját illetően jelezte: külön kiadványban foglalják össze, milyen ügyek feltárásával foglalkozott eddig a kormány.

Orbán Viktor19


A tandíjat ellenzem - mondta az internetes oldalon megjelent interjújában a kormányfő, hozzátéve: azt szeretné, hogy Magyarországon olyan felsőoktatási rendszer működjön, ahol képes minden diák maga állni a teljes tanulási költségét. Jelezte, ide csak több lépéssel lehet eljutni, a cél egy teljesen új felsőoktatási rendszer kialakítása.


"Egy önmagát finanszírozni képes felsőoktatási rendszerben gondolkodom, ahol az állam minden egyes magyar diák számára, aki az egyetemek által előírt minimális követelményt képes teljesíteni, biztosítja annak lehetőségét, hogy saját maga finanszírozhassa a tanulását úgy, hogy az a diáknak ne jelentsen vállalhatatlan megterhelést, és az igénybe vett erőforrásokat hosszú lejáratban kelljen majd visszaadnia" - fogalmazott Orbán Viktor.


Szavai szerint minél drágább egy képzés, annál inkább el kell nyújtani a visszafizetés idejét, és annál hosszabb türelmi időt kell kérni. Emellett - folytatta - arra kell ösztönözni a munkaadókat, hogy amikor felvesznek fiatalokat, akkor váltsák ki őket ebből a diákhitelből. "Például azok a jogászok vagy közgazdászok, akik most állami ösztöndíjból nem részesültek, ha az államhoz jönnek munkáért, és elnyerik az állást, akkor az állam azonnal ki fogja váltani őket a diákhiteleikből" - mondta Orbán Viktor. Az államilag finanszírozott jogászképzés keretszámával kapcsolatban szerinte az lett volna a helyes, ha már idén egyetlen ilyen férőhelyet sem biztosított volna az állam, "ám az oktatási kormányzat a fokozatosság mellett döntött".


"Az ügynökkérdésben jól haladunk" - jelentette ki a miniszterelnök. Úgy értékelte, hogy a magyar ügynökügy rendezettsége jogi megoldások tekintetében figyelemre méltó Európában. "Én azon az állásponton vagyok, hogy a szabadság mellett érdemes lándzsát törni, tehát mindenki, aki áldozata volt az előző rendszernek, például megfigyelték, az korlátozás nélkül hozzáférhessen az őrá vonatkozó összes információhoz" - foglalt állást Orbán Viktor. Elmondta, az elszámoltatás eddigi eredményeit a közelmúltban tekintette át a kormány, és megállapította, hogy komoly munkát végeztek az ezzel foglalkozók. "Inkább ott lehet az embernek csalódottsága, hogy lassabban haladnak az eljárások, mint azt az ember egészséges jogérzéke előre jelezné" - jelentette ki a miniszterelnök.


A sukorói telekcsere ügyében Gyurcsány Ferenc korábbi szocialista miniszterelnök ellen megszüntetett eljárás kapcsán feltett kérdésre közölte: az ügyészség a parlament alá tartozik, így a kormány, ha akarná sem tudná elérni, hogy a hatóság vádat emeljen. "Mi csak azért tudunk felelősséget vállalni, hogy felderítsük a tényeket, összegyűjtsük a dokumentumokat, és utána az igazságszolgáltatás rendelkezésére bocsájtsuk" - jelentette ki. Budai Gyula munkáját illetően azt mondta, egy áttekinthető könyvben össze kell foglalni, és hozzáférhetővé kell tenni, hogy mindenki lássa, mely ügyek feltárásával foglalkozott a kormány az elmúlt két évben. "Azért, hogy tisztán álljunk az Úr és a választók színe előtt: amit lehetett, mi megtettük" - tette hozzá.


A kormányfő azt mondta, arról akarná meggyőzni a fiatal korosztály tagjait, hogy próbálják ki magukat külföldön, de ne maradjanak kinn. Rámutatott: a kormány csak annyit tehet, hogy világossá teszi, "nyugodtan mehet, itthon rendben lesznek a dolgok, itt egy olyan ország várja majd, ahova lesz kedve hazajönni". "Menni, bizonyítani, pénzt keresni, okosodni, aztán hazajönni és szolgálni a hazát" - ajánlja a miniszterelnök, emlékeztetve: ő is elment Oxfordba '89-ben, amikor ösztöndíj-lehetőséghez jutott, megmérte magát, próbált helytállni. Hazajöttem, most itt teszem a dolgom, szolgálom a hazát - fogalmazott.


Orbán Viktor az egyetemi éveire emlékezve Szabó Máté ombudsman oktatói megítéléséről szólva azt mondta: már akkor is olyan volt, mint most, azaz "obskúrus témákkal foglalkozott obskúrus megközelítésekből". Az akkor itthon még nagyon éretlennek számító zöld ügyekkel is foglalkozott - idézte fel, megjegyezve: "de már akkor is alig tudta követni a cikázását az ember, most ombudsmanként is nagyjából ez a helyzet".


Egy a Bibó István Szakkollégiumban készült videó tanúsága szerint korábban méltatta Gyurcsány Ferenc akkori KISZ-titkár tárgyalási kultúráját. "Ott a szervezői és helyzetfelmérő képességével, a teendők logikus számbavételének képességével kitűnt közülük a szóban forgó úriember" - mondta most erről a '80-as évek második felének eseményeit felidézve Orbán Viktor.


Az unió jövőjét illetően azt jósolta, "az Európai Unió láthatóan nem ketté fog szakadni, hanem egymástól jól látható módon elkülönülő területekre bomlik majd". Az egyik az államadósságot megfékezni nem tudó államok hanyatló világa, a másik pedig a közép-európai országok felemelkedő világa. Senki nem fog pénzt adni nekünk a közép-európai országokból, senki nem akarja a bajainkat megoldani helyettünk, de azt mindenki érzi, hogy az unión belül erősebb Közép-Európa egy felzárkózó Magyarországgal, mint egy gyenge Magyarországgal - mondta.Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-08-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite