2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
NagyvilágOrbán Viktor az Európai Parlamentben percről percre

Orbán Viktor az Európai Parlamentben percről percre


Plenáris vitát tart az Európai Parlament a "magyarországi közelmúltbeli politikai fejleményekről", Orbán Viktor miniszterelnök részvételével. Orbán a jegybanktörvény körüli keddi vita során kompromisszumkésznek mutatta magát. A Bildnek interjút adó kormányfő elmondta: „ebben az esetben meghajlunk a hatalom előtt, de nem az érvek előtt." José Manuel Barroso európai bizottsági elnök pedig szerdán közölte: Orbán a magyar miniszterelnök levélben jelezte készségét szerdán arra, hogy megoldásokat találjanak az európai uniós végrehajtó testület által előző nap bejelentett kötelezettségszegési eljárásokban felvetett problémákra.

ov0118

16:28 Tusk: Varsó támogatja Orbánékat

Politikai támogatást nyújt Lengyelország a magyar kormánynak a túlzott európai politikai reakciókkal szemben, de az Európai Bizottság álláspontja jogilag megalapozott - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Donald Tusk lengyel miniszterelnök. Az ellenzék ugyanakkor bírálja az EB álláspontját.

Tusk hangsúlyozta, hogy Magyarország politikai támogatásáról José Manuel Barrosoval is tárgyalt. Kiemelte, hogy az EB és Budapest közötti vitában Lengyelország nem tehet semmit, mivel az a jogszabályokról szól. A lengyel kormányfő kifejtette, hogy az Európai Parlamentben "hisztérikus légkör uralkodik" a magyar kérdésben, és a politikai reakciók egy része el van túlozva. Hangsúlyozta, hogy szerinte "Magyarország európai szinten továbbra is demokratikus országnak tekinthető".

Jaroslaw Kaczynski, az ellenzéki nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság párt elnöke is állást foglalt szerdán Magyarország ügyében. Véleménye szerint az Európai Úniót az zavarja, hogy Magyarországon "helyreállítják a demokráciát és a rendet". Kifejtette azt is, hogy a korábbi magyar kormányzatok jelentős államháztartási hiánya nem jelentett problémát az unió számára, és szankciók bevezetésére sem késztette. Kaczynski hangsúlyozta, hogy pártja európa parlamenti képviselőit a vita során "Magyarország szuverenitásának megvédésére, a bűnöző, posztkommunista berendezkedés fenntartása elleni" határozott fellépésre hívta fel.

 

16:17 Orbánék rászolgáltak a kritikára

Tabajdi Csaba szocialista politikus közölte: a magyar kormány elleni kritikák Magyarországra is árnyat vetnek. Arra kérte az unió soros elnökeit, hogy bizonyítsák be a magyaroknak, hogy az unió nem diktál, mert Magyarország is az unió.

 

16:13 Szájer: Magyarországon a zsidók nem félnek

Szájer József, a Fidesz EP-képviselője szerint Magyarország demokrácia, megvédi a kisebbségeket. Mint mondta, egy diktatórikus kommunista rendszerrel szemben kivívták a demokráciát, és ma Magyarország demokratikus tagja az uniónak. Úgy vélekedett: támadások érték Magyarországot, és a külföldi lapok tele vannak valótlanságokkal, amelyeknek minden pontját bizonyítani tud a magyar kormány. "Azt kérjük önöktől, folytassák le a vizsgálatot, ismerjék Magyarországot" - zárt beszédét a fideszes honatya.


16:04 Zbigniew Ziobro: megtámadták Orbánékat

A Szabadság és Demokrácia Európája képviselője úgy vélekedett, hogy az unió nyomást kíván gyakorolni Magyarországra, hogy befolyásolja a magyarokat. A sajtószabadság ügye csak ürügy, hogy megtámadják Orbánékat, akiknek volt bátorsága megadóztatni a bankokat - mondta.

 

16:04 Bokros: szőnyegbombázás Magyarországon

Bokros Lajos, az MDF Európai Parlamenti képviselője hangsúlyozta: szőnyegbombázás zajlott a magyar jogállam ellen, amelyet számos intézmény megsínylett. A parlamenti ellenzék nem tudott reagálni a kérdéses jogszabályokra - emlékeztetett Bokros. Úgy véli, a populista-nacionalista politika aláássa az ország helyzetét, az emberek pedig külföldre viszik a megtakarításaikat.

 

15:55 DCB: az Európai Unió nem lábtörlő

Daniel Cohn-Bendit, az európai zöldek frakció társelnöke Orbán Viktorhoz fordulva ezt mondta: az Európai Unió nem lábtörlő, hanem egy közös ház, egy közös konstrukció. Utalva a magyar miniszterelnök megjegyzésére, hogy baloldali támadás zajlik Magyarország ellen, üdvözölte "Clinton asszonyt" és a magyar kormány több bírálóját a "klubban".

Tarlós Istvánról azt mondta DCB, hogy Orbán pártjának a tagja, aki antiszemita színházigazgatót nevezett ki. Javasolta: küldjenek delegációt Magyarországra a hetes cikkelynek megfelelően, amely megvizsgálhatja, miért félnek a hajléktalanok, izraeliták és más kisebbségek Magyarországon. Ha ennek ellenkezőjét igazolja a delegáció, akkor bocsánatot kérek - zárt beszédét DCB.

 

15:48 Guy Verhofstadt: Orbán rossz úton jár

Az európai liberálisok frakcióvezetője hangsúlyozta: meglepő azt mondtani, hogy nincs baj ma Magyarországon. Barroso úr hangsúlyozta, hogy nem csupán jogtechnikai kérdésekkel foglalkozunk - mondta a liberális frakcióvezető, aki szerint vizsgálni kell, hogy az alkotmány megfelel-e az európai értékeknek. A liberális képviselő a magyar demokratikus ellenzék levelére hivatkozva közölte: Orbán Viktor "rossz úton jár."


15:42 Swoboda: vegyen példát Hávelről

Hannes Swoboda, az európai szocialisták elnöke így fordult a magyar miniszterelnökhöz: "Orbán úr, vegyen példát Václáv Hávelről, aki mindig is a szabadságért küzdött."


15:39 Daul: Barroso egy hónapot adott Orbánéknak

Joseph Daul, az Európai Néppárt képviselője azt mondta: Barroso egy hónapot adott Budapestnek, a magyar hatóságok pedig erre azt válaszolták, hogy készek erre reagálni. Nagyon súlyos dolgokról beszélünk: a demokráciáról, a jogállamiságról. A Néppárti frakció is tiszteletben tartja ezeket, és Orbán úr is bizonyítani fogja, hogy ezen elveket tiszteletben tartja.

 

ov0118_1


15:34 Orbán Viktor: óriási munkát végeztünk az elmúlt másfél évben

"Azért jöttem ide, mert azt a hírt kaptam, hogy Magyarországról készülnek tárgyalni" - kezdte a magyar miniszterelnök, aki - szavai szerint - így első kézből adhat választ. Hazánk a gazdasági összeomlás és tragédia szélén állt, óriási munkát végeztünk az elmúlt másfél évben, erre büszkék vagyunk - mondta. Hozzátette: az államadósságot csökkentettük és törvényen kívül helyeztük a paramilitáris szervezeteket, így a kisebbségek biztonságban vannak. Másfél év alatt megalkottunk egy új alkotmányt, másfél év alatt 365 törvényt hoztunk meg és strukturális reformokat hajtottunk végre - közölte a magyar miniszterelnök, aki hangsúlyozta: mindent átszerveztek, ami gerjesztette az államadósságot.

 

15:26 Barroso: rendkívül kényes a helyzet

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerint rendkívül kényes a magyar helyzet kérdése. A bizottság nyomon követte a sarkalatos törvényeket és az új alkotmányt - mondta az elnök, aki szerint a magyar hatóságok nem vették figyelembe a brüsszeli aggályokat. Ezt követően - mondta Barroso - két levelet küldött Orbán Viktornak, amelyben egyértelművé tette a jegybank függetlenségének a fontosságát ahhoz, hogy tárgyalni lehessen az IMF és uniós hitelről. A jogi elemzést követően a bizottság úgy döntött,hogy három jogsértési eljárást indít Magyarország ellen, valamint további magyarázatokat kért. "Nem fognak hezitálni, amennyiben nem kapnak megfelelő válaszokat" a magyar hatóságoktól - közölte Barroso, valamint felkérte a magyar hatóságokat a demokratikus intézmények védelmére.

Ez a vita nem Magyarország ellen zajlik, de nem akarjuk, hogy kétség merüljön föl a demokráciával szemben bármely tagállamunkban - mondta az Európai Bizottság elnöke, aki hozzátette: tisztelik a magyar nép küzdelmét a totalitárius rendszerek ellen. Barroso hangsúlyozta: a demokrácia tisztelete az európai család érdeke.

 

15:10 Orbán Viktor készséges

Levélben jelezte Orbán Viktor miniszterelnök José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnöknek készségét szerdán arra, hogy megoldásokat találjanak az európai uniós végrehajtó testület által előző nap bejelentett kötelezettségszegési eljárásokban felvetett problémákra. Ezt Barroso jelentette be szerda délután Strasbourgban, a most kezdődött dán elnökségről Helle Thorning-Schmidt dán miniszterelnökkel és Martin Schulz európai parlamenti elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Megerősítette, hogy az Európai Bizottság következetes és szigorú akar maradni annak biztosításában, hogy valamennyi EU-tagállam teljes mértékben betartsa az uniós joganyagban szereplő előírásokat.

 

Forrás: MTI/ATV/INSEX/ORIGÓ/HÍR PORT24

 

 

2012-01-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite