2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
ItthonOrbán Viktor leteszi az esküt, megalakul a kormány

Orbán Viktor leteszi az esküt, megalakul a kormány


Megválasztása után ma leteszi Orbán Viktor a miniszterelnöki esküt az Országgyűlésben és a miniszterek kinevezésével megalakul az új kormány. A plenáris ülés elején Orbán Viktor válaszol a kormányprogram vitájában elhangzottakra. Sólyom László köztársasági elnök is részt vesz a parlament ülésén, amelyen megválasztják az új kormányfőt.

 

Orbán Viktor 04.12


A Nemzeti Együttműködés Programja című országgyűlési határozati javaslatról összesen tíz órában vitáztak a képviselők. A kijelölt miniszterelnök vitaindítójában a programot az "új rendszer iránytűjének" nevezte, és hangsúlyozta, a láthatatlan paktumok ideje lejárt. Kiemelte, hogy a következő négy évben új alkotmányt kell létrehozni, haza kell hívni külföldről a fiatalokat, és változtatni kell a Magyarországról való gondolkodásban, az új társadalmi szerződésben ugyanis a hazaszeretet az első pont. Az ellenzék hiányolta a konkrétumokat a dokumentumból.


A kormányprogram elfogadásához és a miniszterelnök megválasztásához az országgyűlési képviselők több mint felének, azaz 194 képviselőnek, az igen szavazata szükséges. A szavazás után a miniszterelnök ünnepélyes eskütétele következik, majd elhangzik a Himnusz.


Kétórás szünet után ismertetik a köztársasági elnök átiratát a miniszterek kinevezéséről, majd a bemutatásuk után a tárcavezetők is leteszik az esküt. Az alkotmány szerint a kormány a miniszterek kinevezésével alakul meg.

2010-05-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite