2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
NagyvilágOrbán visszatérésének nem mindenki örül az EU-ban

Orbán visszatérésének nem mindenki örül az EU-ban


Orbán Viktor 04.12A Fidesznek esélye van a kétharmados többségre, és az euroszkeptikus Orbán visszatérése nem jó hír az EU-nak - emelte ki keddi számában a brüsszeli Le Soir. A baloldali liberális beállítottságú belga lap hasábjain Jean-Michel De Waele, a Brüsszeli Szabad Egyetem (ULB) politikatudósa elemezte a magyarországi parlamenti választások első fordulójának kimenetelét.

De Waele szerint a szocialisták vereségét az okozta, hogy nyolc évi kormányzásuk nyomán teljesen hiteltelenné váltak. A Fideszt konzervatív és nacionalista, egyszersmind "populista hozadékú" pártként jellemezte a politológus. Úgy vélekedett, hogy a Fidesz, amely csodákat ígért, nem lesz képes valóra váltani ígéreteit. Szerinte fennáll annak a veszélye, hogy a bűnbakkereső Fidesz a romakérdést, valamint a határon túli - közelebbről a szlovákiai - magyar kisebbség kérdését a politika napirendjére tűzi. De Waele emlékeztetett arra, hogy hamarosan Szlovákiában is választásokat tartanak, és aggodalmának adott hangot, hogy a kisebbségi ügyi miatt növekedhet a magyar-szlovák feszültség.


Az ULB elemzője szerint a távozó magyar kormány inkább Európa-párti volt, ellenben Orbán euroszkeptikus. Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország 2011 első felében lesz az EU soros elnöke, és úgy vélekedett, hogy ez így nem jó hír az unió számára. "A szocialisták rosszul kormányozták Magyarországot, nem modernizáltak, engedték a korrupciót, és kaszinógazdaságot hoztak létre, de egyúttal nemzetközi és európai stabilitást biztosítottak Magyarország számára. Fennáll a veszély, hogy ezt a tőkét a Fidesz eltékozolja" - fogalmazott Jean-Michel De Waele. Szerinte ez különösen akkor következhet be, ha napirendre kerül a határon túli magyarok kérdése. Az EU ugyanis - tette hozzá - nem engedheti meg, hogy olyan kérdésekben keletkezzen feszültség a tagjai között, amelyek a XIX. század gondolkodásmódját idézik, nem a XXI. század demokratikus gondolkodásmódját.

A belga politológus a Jobbikot a két világháború közötti magyar fasizmus reinkarnációjának tartja. Sikerét annak tulajdonítja, hogy pénzügyi és gazdasági válság keletkezett, hogy hatást fejt ki a globalizáció, valamint hogy a gazdasági átalakulás veszteseit Magyarországon senki nem védelmezi a szélsőjobbon kívül. "Ha összeadjuk a Fideszre és a szélsőjobbra adott voksok számát, akkor (kiderül, hogy) a magyarok kétharmada nacionalista és populista eszmékre szavazott" - állapította meg De Waele.

2010-04-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite