2019. augusztus 20., kedd - István
Keresés a tartalomban
ItthonORFK: szakszerűtlen volt a könnygáz alkalmazása a debreceni Fradi-meccsen

ORFK: szakszerűtlen volt a könnygáz alkalmazása a debreceni Fradi-meccsen


Papp Károly országos rendőrfőkapitány megállapította, hogy szakszerűtlen és aránytalan volt a könnygáz alkalmazása a vasárnapi DVSC-FTC bajnoki labdarúgó-mérkőzést követő rendőri intézkedés során - írta a rendőrség szerdán a honlapján.

orfk

Az országos rendőrfőkapitány egyúttal utasította a Hajdú-Bihar megyei rendőrfőkapitányt, hogy a könnygáz alkalmazására utasítást adó csoportparancsnok felelősségét fegyelmi eljárás keretében vizsgálja ki.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közleménye szerint a vasárnap Debrecenben megrendezett bajnoki labdarúgó-mérkőzés előtt, valamint a játékidő alatt nem történt olyan esemény, amely rendőri intézkedést igényelt volna.

A mérkőzés után viszont több vendégszurkoló nem szállt fel a drukkereket a vasútállomásra szállító különjáratú buszokra. Folytatták csapatuk ünneplését, miközben pirotechnikai eszközöket, füst-, köd- és fénygránátokat dobtak a rendőrök felé. A csoportból a 25 éves D. Balázs budapesti lakost kiemelték, vele szemben pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés elkövetése miatt eljárást kezdeményeztek. A fiatalember kiemelését látva a szurkolói csoport egymást buzdítva szidalmazni kezdte a rendőröket, és nem volt hajlandó felszállni a különbuszokra.

A rendőrök annak érdekében, hogy az autóbuszok elérjék a menetrend szerint közlekedő vonatot, 10-12 alkalommal 1-3 másodpercig könnygázt alkalmaztak azért, hogy "megtörjék a csoport passzív ellenállását" - tudatta az ORFK. A csoportban gyermek nem tartózkodott, a könnygáz a nyitott ajtóval és ablakokkal várakozó autóbuszok mellett tartózkodó szurkolókra irányult - hangsúlyozták.

A rendőri intézkedések után egy pár közölte a rendőrökkel, hogy lányuk megsérült. A kilencéves gyereket a mentők ellátták. A szülők azt mondták, hogy a mérkőzés után felszálltak lányukkal a nyitott ajtajú és ablakú buszra, ahova a könnygázt felhordta a szél. A buszon, zárt térben nem alkalmaztak könnygázt - olvasható a közleményben.

Az ORFK tájékoztatása szerint Papp Károly másnap vizsgálatot rendelt el az ügyben. A vizsgálat eredménye szerint szakszerűtlen volt a könnygáz használata, mert az bejutott a járműbe, továbbá "nem állt arányban a szurkolói csoport passzív ellenálló magatartásával". A vizsgálat során úgy ítélték meg: az intézkedés célja elérhető lett volna enyhébb kényszerítő eszközökkel vagy akár azok nélkül is - olvasható a rendőrségi közleményben.

A vasárnapi DVSC-Ferencváros futballmérkőzésen alkalmazott rendőri fellépésről szó volt az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának keddi ülésén is. Kulcsár Gergely (Jobbik) kérdésére Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta: a kialakult garázda magatartást akarta kezelni a rendőrség, és hamarosan elkészül a jelentés a történtekről.

Sajtóhírek arról számoltak be, hogy a vasárnapi mérkőzés utáni rendőri beavatkozás során rosszul lett egy kilencéves kislány, vélhetően a szemébe kerülő könnygáztól. Az FTC a honlapján azt közölte, hogy a klub írásbeli tájékoztatót kér a rendőrségtől a beavatkozás okáról. A Jobbik ugyancsak kedden sajtótájékoztatón jelentette be, hogy azonnali vizsgálatot követel a belügyminisztertől a vasárnapi Debrecen-Ferencváros futballmérkőzés után történt "súlyos rendőri túlkapással" kapcsolatban.

 

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-05-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite