2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
TechnikaÓriáscsillag születését fényképezte a Herschel-teleszkóp

Óriáscsillag születését fényképezte a Herschel-teleszkóp


A Nap tömegét már most nyolcszor-tízszer meghaladó óriáscsillag születéséről küldött képeket az Európai Űrügynökség (ESA) Herschel-teleszkópja, amelynek 3,5 méteres főtükre nagyobb, mint bármelyik űrbeli távcsőtükör.

Óriáscsillag


Az űrtávcső felvételei úttörő ismeretekkel szolgálnak a csillagok születéséről. A teleszkóp a Tejútrendszer egésze mögött meghúzódó távoli galaxisok és lenyűgöző porfelhők ezreit fényképezte - számolt be csütörtökön az ESA. A legnagyobb szenzáció az a születőben lévő óriáscsillag, amely több százezer év alatt fejlődik majd a galaxis egyik legnagyobb és legfényesebb csillagává. A növésben lévő csillag már most 8-10-szerese a Nap tömegének, és az őt körülölelő gáz- és porfelhő tömege kétezerszer haladja meg a Napét. A csillag pedig ebből a gáz- és porfelhőből táplálkozik.


"Eddigi ismereteink szerint nem lehetséges, hogy egy olyan csillag fejlődjön, amelynek tömege nyolcszor nagyobb a Napénál" - mondta Annie Zavagno, a franciaországi Marseille-ben működő asztrofizikai labor kutatója. A növekvő csillag megfigyelésétől a kutatók válaszokat remélnek arra, hogy egyes esetekben miért nem oszlik fel ez a felhő, mielőtt a csillag tovább "hízna".


A Herschel felbocsátása előtt a tudósok számára nem volt világos, hogy a Tejútrendszerben az anyag miként áll össze a megfelelő tömegben és hőmérsékleten, hogy csillaggá váljon - fogalmazott Sergio Molinari olasz kutató. Az ESA űrtávcsöve csillagbölcsők egész sorát fényképezte a Tejúton. Ezek a felvételek további információkkal szolgálnak a csillagászok számára.


Forrás: MTI/Nógrád24.hu
Fotó: ESA/PACS/SPIRE/HOBYS Consortia

2010-05-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite