2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
NagyvilágÓriási káoszt okoz a havazás Csehországban

Óriási káoszt okoz a havazás Csehországban


havazas_csehCsehországban csütörtökre virradóra mintegy 15-30 centiméternyi hó hullott, ami országszerte hatalmas közlekedési gondokat okozott. A hegyvidékeken még nagyobb volt a hómennyiség.


Prágában az éjjel hét órára lezárták a Ruzyne nemzetközi repülőteret, s az első gépeket csak öt óra után engedték felszállni, illetve fogadták. A leállás miatt több tucatnyi járat nem indult, utasok százai rekedtek a repülőtéren.


A balesetek és az elakadt kamionok miatt több órára szünetelt a forgalom a D1-es (Prága-Brünn), a D5-ös (Prága-Pilsen-német határ) és a D8-as (Prága-Drezda) autópályán. A D8-ason Prága mellett több kilométer hosszú az álló kamionsor. A reggeli órákban az autópályákon nagyon lassan, akadozva megindult a forgalom, de a mellékutak százai hó alatt vannak és járhatatlanok. Számos helyen - Nyugat- és Észak-Csehországban, Dél- és Észak-Morvaországban - a fő közlekedési utak egyes szakaszai is járhatatlanok.


A rendőrség felszólította az autósokat, hogy akinek nem feltétlenül szükséges, ne üljön kocsiba. Ugyanakkor az útra kelőket figyelmeztették: mielőtt elindulnak, érdeklődjenek az utak állapota felől. Mindenkinek ajánlják, hogy hóláncok nélkül ne keljen útra.


A sűrű havazásban, amikor rendkívül rosszak voltak a látási viszonyok is, nagyszámú baleset történt, s azoknak egy halálos áldozatuk és több súlyos sérültjük van. Az anyagi károk jelentősek.


A reggeli órákban közlekedési káosz alakult ki a nagyvárosokban, elsősorban Prágában, Brünnben és Ostraván. A tömegközlekedés egy része megbénult, s órákat kell várni a hosszú kocsisorokban.
Az útkarbantartó vállaltok mindenütt teljes erőbedobással dolgoznak, de a rendelkezésükre álló technika és emberek nem elegendők az ilyen nagy mennyiségű hó gyors eltakarításához. Hasonló gondok vannak a vasúti közlekedésben is, több tucatnyi szakaszon szünetel a forgalom. Sok helyen az utasok autóbusszal való szállítását sem tudták megoldani, mert az utak is hó alatt vannak.


Kedvező hír, hogy az ország nagyobbik részén kora délelőtt mérséklődött, illetve elállt a havazás, és a meteorológusok javuló időjárást ígérnek.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-12-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite