2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
ItthonOrszágosan 3600, Felsőzsolcáról 860 embert kellett kitelepíteni

Országosan 3600, Felsőzsolcáról 860 embert kellett kitelepíteni


Nyolc megyében, Bács-Kiskunban, Békésben, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Csongrádban, Fejérben, Győr-Moson-Sopronban, Jász-Nagykun-Szolnokban és Nógrádban van érvényben a kormány által kihirdetett veszélyhelyzet.

Fels�zsolca


Budapesten szombat éjjel életbe lépett a harmadfokú készültség. A Fővárosi Csatornázási Művek szóvivője vasárnap reggel elmondta, hogy eddig mintegy negyven árvízi kaput és több mint harminc csatornát zártak le. Bátori Marianna közölte, hogy a nap folyamán még hat árvízi kaput zárnak le a Római-parton, illetve a déli vízállástól teszik függővé további háromnak a lezárását.


A lezárt csatornáknál folyamatosan figyelik, hogy van-e szivárgás, hogy ha szükséges, búváraik beavatkozhassanak. Jelenleg fertőzésveszélytől nem kell tartani.


Az éjszaka a Sajó áradása miatt megkezdődött a Miskolchoz közeli Felsőzsolca lakosainak kitelepítése. A településről 861 lakost kellett kitelepíteni, a településről érkezőket többi között a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában helyezik el, hétfőn nem lesz tanítás az iskolában.


Országosan 3607 embernek kellett elhagynia otthonát.
Edelényben azokban az utcákban, ahol még úgy érzik, hogy meg tudják fékezni a vizet, rakják a homokzsákokat. A kitelepítettek - mintegy 550 ember - közösségi szállásokon, rokonoknál, ismerősöknél kaptak helyet. Őket - hogy megnézzék, mi a helyzet az otthonukban - motorcsónakokkal viszik be házaikhoz, sokan az ablakon vagy az alacsonyabb építésű garázstetőkön át próbálnak bejutni a lakásokba.


Vasárnapra virradóra kiürítették a Miskolc keleti kapujánál lévő áruházakat is, mert a Sajó árvize ezeket is elöntötte.


Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tizenkét települést zár el az árvíz a Sajó, a Bódva, a Hernád, illetve kisebb patakok áradása miatt.


A Honvédelmi Minisztérium közleményben tudatta, hogy az árvíz elleni védekezésben háromezer katona vesz részt. Mályiban négy lánctalpas katonai kétéltű segít a mentésben; Szentesről további 12 járművet indítottak útnak, ezek várhatóan dél körül érkeznek a borsodi térségbe.


Pest megyében vasárnap hajnalban lezárták Vácon a Kőszentes hidat, mert a patak elöntötte.


A 2-es főúton teljes útlezárást vezettek be Felső-Göd és Vác között ( 26-33 km), a forgalmat a kosdi és a gödi csomópontok között az M2-es autóútra terelik - olvasható az Útinform honlapján; a kozut.hu tájékoztatása szerint az M2-en azonban a teherjárművek csak díjfizetés ellenében közlekedhetnek.


A 11-es főutat teljesen lezárták Visegrád és Tát között, vagyis azon Dömösre, Pilismarótra és Esztergomba sem lehet bejutni. Akik a pilisi feltáró úton Pilisszentlászló felől érkeznek Visegrádra, csak célforgalomban hajthatnak rá a 11-es főútra, vagyis ha az ottani kórház vagy valamelyik szálloda az úti cél. Esztergomba a 10-es és 117-es út felől lehet behajtani.


A 12-es főutat Nagymaroson a 8-as és a 15-ös kilométer között teljesen lezárták, a forgalmat a Kismaros-Kóspallag-Márianosztra-Szob útvonalra terelik. A Szentendrei-szigeten is teljesen lezárták a Tahi és Kisoroszi közötti útszakaszt, Kisorosziba már nem lehet bejutni.


A Dunakanyarban a Szentendre Határcsárda és Szigetmonostor, a Visegrád és Nagymaros, valamint a Szob és Pilismarót közötti komp leállt. Nem jár a Vác és Tahitótfalu közötti komp sem. Dunakeszi és Horány között, illetve a fővárostól délre a Tököl és Százhalombatta, valamint a Lórév és Adony közötti komp is leállt.


A 37-es főúton Sátoraljaújhelynél megszűnt a teljes lezárás, a kamionforgalom is megindult. Kérik, hogy aki csak teheti, a 37-es főútról térjen le a Tokaj-Rakamaz-Nyíregyháza közötti 38-as főútra, és az M3-as autópályán végighajtva érheti el a fővárost.

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

 

2010-06-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite