2019. július 22., hétfő - Magdolna
Keresés a tartalomban
ItthonOrszágos árvízi körkép

Országos árvízi körkép


A kormány megtéríti az önkormányzatok, valamint az állami szervezetek árvízi védekezésre fordított költségeit, valamint a kárt szenvedett magánszemélyek is számíthatnak a kormány segítségére - közölte a védekezéssel megbízott miniszteri biztos.


A kormány megtéríti az önkormányzatok, valamint az állami szervezetek árvízi védekezésre fordított költségeit - közölte a szerdai budapesti kormányszóvivői tájékoztatón Bakondi György, a védekezéssel megbízott miniszteri biztos. Bejelentette, hogy a kárt szenvedett magánszemélyek is számíthatnak a kormány segítségére.

Eddig 96 épület összeomlásáról van tudomásuk, jelenleg 4893-an vannak kitelepítve, közülük 4140-en Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.


Bakondi György bejelentette azt is, hogy az ár levonulta után azonnal megkezdik a károk felmérését, majd áttekintik a katasztrófavédelmi törvényt. Hozzátette: az a cél, hogy egységes vezetés alatt, gyors döntésekkel lehessen koordinálni az idei árvízhez hasonló rendkívüli helyzeteket, s hogy a katasztrófavédelem működése, az irányítás, a finanszírozás, illetve a jogi szabályozás biztosított legyen.

Előkészítés alatt áll egy olyan kormányzati program, amely jobb helyzetbe hozza azokat, akik kárt szenvedtek, mint amilyen helyzetben az újjáépítés előtt voltak - jelentette be Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.


Edelény polgármestere adókedvezményt adna az adományozóknak


Molnár Oszkár országgyűlési képviselő, Edelény független polgármestere a pénzt adományozóknak adókedvezmény bevezetését javasolja; arra kéri a parlamentet, hogy gyorsított eljárásban módosítsa az adótörvény adott paragrafusát.


A Tiszán a harmadik legnagyobb árhullám vonul le


A Tiszán továbbra is jelentős az árvízveszély, a folyó harmadik legnagyobb árhulláma vonul le, Szolnoknál hétfőre vagy keddre mintegy 10 méteres vízállással várják a tetőzést (a korábbi legmagasabb vízszint 1041 centiméter volt).

Tokaj és Tiszafüred között az eddigi legmagasabbhoz közelítenek a vízállások, a védekezők homokzsákokat töltenek. Egyre több a fakadóvíz, megjelentek az első buzgárok, de a gátak stabilak. Tiszafüred és Tiszakeszi, illetve Tiszatarján és Rakamaz, a Hortobágy-Berettyón pedig Bucsa és Nádudvar között harmadfokú, a Berettyón Szeghalom és Darvas között elsőfokú az árvízvédelmi készültség.


Szegednél a jövő héten tetőzik a folyó


Szegednél a jövő hét második felére, harmadfokú szint közelébe várják a tetőzést. Jelenleg a Körös-torkolat és Algyő között másodfokú, Algyő és az országhatár között pedig elsőfokú készültség van érvényben.

Az Alsó-Tisza áradása a következő napokban várhatóan felgyorsul, részben a felsőbb szakaszokról érkező árhullám, részben pedig a Duna vízszintemelkedése miatt. Amikor a Dunán jelenleg levonuló árhullám eléri a tiszai torkolatot, elkezdi visszaduzzasztani a folyót. Ez a folyamat játszódott le 2006-ban is, amikor a Tiszán 1009 centiméteres, rekordvízszintet mértek Szegednél. Ezúttal nem számítanak ilyen magas vízállásra.

A Tisza alsó szakaszán elhúzódó magas vízállás, többhetes védekezés várható.


Rendkívüli készültség a Zagyva miatt

Rendkívüli készültséget tartanak fenn a Zagyva jobb és bal partján, Újszász és Jászberény között.

A Felső-Tiszán már folyamatos az apadás, Nagyhalász és Gávavencsellő között elsőfokúra mérsékelték, a Szabolcsveresmart-Nagyhalász szakaszon megszüntették a készültséget.

A térség folyói - így a Szamos, a Túr és a Kraszna - is folyamatosan apadnak. A Lónyay-főcsatorna vízállása tetőzés közeli, a teljes szakaszon másodfokú a készültség.


Borsodban apadásnak indultak a folyók


Borsod-Abaúj-Zemplénben a folyók mérsékelt apadásának köszönhetően valamelyest enyhült az árvízi helyzet, de a megyében a folyók még mindig több mint 40 ezer embert veszélyeztetnek.

A megye folyóin továbbra is 569 kilométer hosszon van védelmi készültség, 130 kilométeren rendkívüli a készültségi fokozat a Bódva, a Hernád és a Sajó gátjain. A Hernád is apad, kivéve a torkolatánál, mert ott a Sajó visszaduzzasztja.


Hasznoson és Pásztón feloldották a vészhelyzetet


A Nógrád megyei Hasznoson és Pásztón a kormány szerda 11 órai hatállyal feloldotta az egy hete elrendelt árvízi veszélyhelyzetet.


Apad a Duna Pest megyében


A Duna az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén egy nap alatt 50-70 centimétert apadt, és mindenütt mérsékelték a készültséget. Pest megyében is apad a folyó.

Budapesten szerda reggel héttől óránként egy centiméterrel csökken a vízszint. A római-parti lakók szerdán megkezdhetik a visszatérést a hullámtérben lévő otthonaikba. Több torlaszt már lebontottak a Római parton a Fővárosi Csatornázási Művek dolgozói annak érdekében, hogy az ártéren levő ingatlanok tulajdonosai minél előbb megkezdhessék a takarítást és a fertőtlenítést.

A Margitszigeten csütörtökön kezdik meg a csaknem 50 ezer homokzsákból épült, másfél kilométeres nyúlgát bontását. A hét végére a zárások túlnyomó részét feloldják.

A Duna csütörtökön és pénteken Bajánál és Mohácsnál tetőzik.

A Körösök vízgyűjtő területein az elmúlt 24 órában nem hullott csapadék, így folytatódott az apadás; a Hármas-Körös tiszai torkolatának közelében még mindig másodfokú a készültség.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa vizsgálatot indított az árvízi védekezéssel kapcsolatban; Szabó Máté a katasztrófahelyzetek, valamint az ártéri területeken történő építkezések jogi szabályozását is vizsgálja. Úgy véli, a bürokratikus eljárások minimalizálásával kell megoldani, hogy a helyi önkormányzatok a központi költségvetésből támogatást igényelhessenek az előre nem látható veszély miatti szükséges és indokolt védekezés többletkiadásainak részbeni vagy teljes támogatására.


Műemlékek is veszélybe kerültek Észak-Magyarországon


Az elmúlt hetek esőzései és az árvíz miatt veszélybe kerültek Észak-Magyarországon a műemlékek és a régészeti lelőhelyek is - tájékoztatta Paszternák István régész, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) Észak-magyarországi Irodájának vezetője az MTI-t szerdán.

A hivatal aggodalommal és fokozott figyelemmel kíséri az elmúlt hetek szokatlanul szélsőséges időjárási viszonyait, melyek emberek százezreinek életét és javait fenyegetik. A rendkívüli csapadék okozta tragikus áradások és belvizek sajnos nem kímélik sem védett műemlékeinket, sem pedig régészeti lelőhelyeinket - fogalmazott Paszternák István. Közölte: a KÖH munkatársai azon dolgoznak, hogy minél gyorsabban felmérhessék a kulturális értékekben keletkezett károkat.


A megelőzés a legjobb védelem


A megelőzés, a gátak karbantartása a legjobb védelem az árvíz ellen, s ezen a területen a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) jól vizsgázott az elmúlt években - mondta Rácz Róbert (Fidesz), a Hajdú-Bihar megyei védelmi bizottság elnöke szerdán sajtótájékoztatón Tiszacsegén.

Az igazgatósághoz tartozó 110 kilométer hosszúságú tiszai partszakaszon 13 települést, s az ott élő 50 ezer embert védik a gátak, amelyek jó állapotban vannak, de a magas vízállás miatt felkészültek a rendkívüli védekezésre - közölte a politikus, miután Bara Sándor, a Tikövizig vezetője társaságában megtekintette a hajdú-bihari partszakaszt.

Bara Sándor hozzátette: 350-en folyamatosan járják, figyelik a partszakaszt, 30 ezer betöltött és további 100 ezer üres homokzsák áll készenlétben, miközben ötezer köbméter homokot szállítottak a csegei Tisza-parton kialakított elosztóba.


Forrás: MTI/Nógrád24.hu

 

 

2010-06-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite