2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
Választás 2010Országos listát állít a Civil Mozgalom

Országos listát állít a Civil Mozgalom


Seres MáriaA szervezet az országos listához szükséges hét területi listánál többet, kilencet állított - közölte Seres Mária. Országos listát állít a Civil Mozgalom (CM) - jelentette be Seres Mária, az áprilisi országgyűlési választáson induló szervezet vezetője budapesti sajtótájékoztatóján hétfőn. Közlése szerint a 44 induló párt közül a Civil Mozgalom a hatodik szervezet, amely országos listát állíthat.


A Civil Mozgalom az országos listához szükséges hét területi listánál többet, kilencet állított, és 28 egyéni jelöltje indulhat - mondta Seres Mária.

A CM elnökének számításai szerint választókörzetenként átlagosan 3.000 szavazatra, mintegy 10 százalékos eredményre van szükség ahhoz, hogy bekerüljenek az Országgyűlésbe. A szervezet célja, hogy parlamenti frakciót alakítson, de az országgyűlési választások után mindenképpen szeretnének a közéletben maradni, és készülnek az önkormányzati választásra is.
Az eddigi eredményekről szólva Seres Mária kiemelte: úgy sikerült országos listát állítania a CM-nek, hogy soha senki nem sorolta az esélyesek közé, a közvélemény-kutatók nem is mérték ismertségét, támogatottságát. A szervezet egyféle szórólappal kampányolt, melyből minden jelölt kapott 2.000 darabot. A jelölteket az ajánlószelvény gyűjtése során elsősorban családjuk segítette.

A CM jelöltjei nem ismert közéleti szereplők, hanem "hétköznapi hősök" - tette hozzá a szervezet elnöke.

Az összes jelölt 40 százaléka, és a befutott jelöltek egyharmada is nő.

A CM területi listát két nyugati megyében, Győr, illetve Vas megyében állít, továbbá Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Seres Mária elmondta, hogy "nagy szívfájdalmuk" ugyanakkor a főváros, ahol csak egyetlen jelöltet sikerült indítaniuk, Csepelen. Seres Mária szerint "valamit nagyon elrontottak a nagy pártok", ezért van szükség az új szereplőkre, a civil erőre.

A CM elnöke elmondta: a pártfinanszírozást át kell alakítani úgy, hogy állami támogatás helyett csupán az emberek személyi jövedelemadójának egyszázalékos felajánlásaiból működhessenek a politikai szervezetek.

A Civil Mozgalom vezetője másfél éve vált országosan ismertté azzal, hogy a képviselők költségtérítéséről szóló népszavazáshoz szükséges 200.000 helyett több mint 600.000 aláírást gyűjtött össze.

A CM elnöke az ajánlószelvény-gyűjtés tapasztalatairól szólva megjegyezte: a nagy politikai pártok "erőből" teljesítették a törvényi feltételt, a jelöltenként 750 ajánlószelvény összegyűjtését például polgármestereik révén. Továbbá a CM nem egy olyan esetről szerzett tudomást, ahol pénzért adták-vették a jelöléshez szükséges cédulákat.

2010-03-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite