2019. június 16., - Jusztin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeOrszágos patikanap Salgótarjánban

Országos patikanap Salgótarjánban


Megnyitották a VIII. országos patikanapot szerdán Salgótarjánban; az esemény célja, hogy bemutassák a gyógyszerészek társadalmi szerepvállalását, hivatását, valamint a gyógyszerész és beteg közötti kapcsolat fontosságát. Salgótarjánból indult országos útjára szerdán az a speciális kamion, amelyben naponta 250 ember egészségvédelmi szűrését tudják elvégezni.

gyogyszertar


Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) alelnöke a Pécskő Gyógyszertárban tartott megnyitón azt mondta: "a kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét" mondattal törvényben rögzítették az orvosok és a gyógyszerészek iránti bizalmat is.


Az alelnök felméréssel támasztotta alá, hogy ez a bizalom megvan. Eszerint a receptre kapható gyógyszerek esetében a válaszadók egyötödének elsődleges információs forrása az orvos, viszont a recept nélküli termékeknél a válaszadók csaknem fele a gyógyszerészt jelölte meg. A patikusokra számítanak a leginkább a gyógynövényeknél, a gyógyhatású készítményeknél és az étrendkiegészítőknél is. A gyógyszerészek tájékoztatásában 82, az orvosokéban 78 százalék feltétel nélkül megbízik. Az arány a természetgyógyászoknál csak 41 százalék, a nyomtatott médiában 12 százalék bízik meg, és még ennél is kevesebben hisznek a tévének és a rádiónak.

Hankó Zoltán közölte: a gyógyszerészeknek jól informáltaknak kell lenniük, hogy megfeleljenek a bizalomnak. Ez a gyógyszerek vonatkozásában teljes mértékben így van, más termékeknél viszont vannak gondok, ezért a kamara törvénymódosítást kezdeményezett, hogy a patikákban minden, ezekkel kapcsolatos információ hivatalosan és teljes körűen az ott dolgozók rendelkezésére álljon. Az alelnök - aki a salgótarjáni Pécskő Gyógyszertárban kezdte a pályát - a bizalom másik feltételének nevezte, hogy a betegek a gyógyszerész érdekeitől mentes tájékoztatást kapjanak.


Bódis Lászlóné országos tiszti főgyógyszerész azt emelte ki, hogy minden gyógyszertár legnagyobb ünnepe lehet a patikanap, mert ilyenkor közelebb engedik a munkájukhoz az embereket, akik így nagyobb bizalommal lehetnek irántuk. Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz), Salgótarján polgármestere hangsúlyozta: az észak-magyarországi térségben különösen fontos, hogy az egészség a középpontba kerüljön, mert a régió ilyen szempontból is "mostohagyermeke" lett kicsit Magyarországnak. E térség nagyon komoly munkanélküliséggel, szegénységgel küzd, a szegénység pedig együtt jár azzal, hogy az egészség megőrzésére, a megelőzésre is kevesebbet tudnak költeni az emberek - mondta.


Az idei országos patikanap középpontjában a szívvel és az erekkel kapcsolatos megbetegedések állnak, kiemelten foglalkoznak a magas koleszterinszinttel és a fogyókúrával.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-06-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite