2019. augusztus 24., szombat - Bertalan
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeOrszágos szakmai találkozó Terényben és Balassagyarmaton

Országos szakmai találkozó Terényben és Balassagyarmaton


A hagyományosan ősszel megrendezett találkozóra az ország minden részéből és határainkon túlról is várják a tájházakat működtető intézmények küldötteit. A találkozóra a terényi Johannita Konferenciateremben kerül sor, a rendezvény házigazdái: Brozsó Andrásné Terény Község polgármestere, valamint dr. Páll István a Magyarországi Tájházak Szövetségének elnöke.

tajhaz

Fotó: Magyarországi Tájházak Szövetsége


A rendezvény megvalósításához segítséget nyújt a Balassagyarmati Palóc Múzeum, a Terényi Szlovák Kisebbségi Önkormányzat, valamint a helyi civil szervezetek és hagyományőrző csoportok. A program október 1-jén, csütörtökön kezdődik a Balassagyarmati Palóc Múzeum és a szabadtéri gyűjtemény megtekintésével Dr. Lengyel Ágnes múzeumigazgató, valamint Molnár Ildikó néprajzos munkatárs vezetésével.


A terényi Johannita Konferenciateremben pénteken konferenciával folytatódik a találkozó, "Az épített örökség és a településkép a mai használat jegyében" címmel. Ezen a napon, a konferencia megnyitóját követően adják át az 2015. évi „Év Tájháza" kitüntető díjat. A recski, a mezőcsáti és az algyői tájházak közül vajon ki lesz e kitüntető cím birtokosa?


A találkozó egyik vezérgondolata, hogy az épített környezet minőségét és a falvak arculatát meg kell őrizni. Ennek érdekében párbeszédet kell folytatni az identitásukat kereső és megőrizni akaró civil szervezetekkel és helyi közösségekkel. A tájház fenntartók meggyőződése szerint teljes értékű életet egy épület megfelelő használat - és ez nem csak az eredeti funkció lehet - nélkül nem élhet. Az épület és az azt fenntartó, éltető közösség együtt alkotja azt a magot, amely biztosítja ezen építészeti örökségünk fennmaradását, továbbélését. Ezért fontos, hogy a résztvevők megismerkedjenek a műemléki épületekben rejlő lehetőségekkel, azzal, hogy egy hitelesen felújított, karbantartott épület, milyen módon járulhat hozzá szakmailag igényes, a látogatókat vonzó közösségi programok megvalósításához.


A központi téma szorosan kapcsolódik a Magyar Nemzeti Értékek Tárának szellemiségéhez is, hisz az értékek felkutatása, azonosítása és gyűjtése a településeken kezdődik, s a helytörténészek, muzeológusok, néprajzosok, pedagógusok, szakemberek, lokálpatrióták sok helyen már el is készítették a helyi értékek listáját. Arra a kapcsolódási pontra kívánják irányítani a figyelmet, hogy falvaink épített öröksége hogyan szolgálhatja a helyi értékek megőrzését, fenntarthatóságát. A Nógrád megyei Terény kiváló példa a helyi védelem alatt álló épületek felújítást követő hasznosítására, hisz a 22 megújult ingatlan mindegyike helyi értékek (palóc kiállítások, csipke múzeum, vadrózsakert, asztalos műhely, baromfis udvar, játékműhely, istálló galéria, kerti tanösvény...) látogatókat fogadó bemutatóhelyévé vált.


A konferencián örökségvédelemmel, vidékfejlesztéssel, néprajzzal foglalkozó elismert, kiváló szakemberek, valamint a terényihez hasonló hazai és határon túli jó gyakorlatokat felmutatni tudó települések képviselői osztják meg a résztvevőkkel gondolataikat, tapasztalataikat.  A konferenciához a tudásátadás speciális formájaként helyszíni gyakorlatok is kapcsolódnak, melynek során a házigazda település egyedi értékei (népművészete, kézművessége, közösségi kezdeményezései) válnak megismerhetővé.

tajhaz1

Fotó: Magyarországi Tájházak Szövetsége


A szakmai találkozó elismertségét növeli, hogy Dr. Cseri Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa is ellátogat a rendezvényre. A konferenciát Dr. Eperjesi Tamásnak, a Herman Ottó Intézet igazgatójának előadása nyitja meg. A helyi értéket képviselő örökségi értékek fennmaradásáról és megőrzéséről Nagy Gergely, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesületének tiszteletbeli elnöke tart előadást, dr. Bereczki Ibolya, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató helyettese pedig az értékmegőrzésben szerepet játszó tájházak bővülő szerepkörét ismerteti. Fáy Dániel, a Falufejlesztési Társaság elnökeként egy jó gyakorlatot mutat be az épített örökség és a településkép egymásra hatásáról, továbbá előadásokat hallhatnak a résztvevők a népi műemlékek helyreállításáról, felújításáról, valamint a hagyományos falukép és a települések identitásának alakulásáról.


Ezen kívül sor kerül majd népművészeti és kézműves bemutatókra is a terényi Szlovák Nemzetiségi Tájházban, valamint egy Terényben megvalósult pályázat attrakcióinak megtekintésére és más tájházak sikeres pályázati programjainak bemutatása is terítékre kerül majd a szakmai nap folyamán.


A szakmai nap délutáni programjai az egymástól tanulás lehetőségét nyújtják, melyhez jól kapcsolódnak a következő nap tanulmányi kirándulásának kiválasztott helyszínei. Ez a kirándulás kiváló módon egészíti ki a konferencián hallottakat és ismerteti meg a résztvevőket Bánk, Kétbodony, Szügy, valamint Varsány tájházaival.

 

Forrás: Magyarországi Tájházak Szövetsége/NÓGRÁD24

 

2015-09-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite