2019. augusztus 18., - Ilona
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeŐslénytani kutatótábor Ipolytarnócon

Őslénytani kutatótábor Ipolytarnócon


A Pásztói Múzeum idén is az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen rendezi meg kéthetes őslénytani kutatótáborát; Hír János múzeumigazgató vezetésével minden évben egy ősgerinces lelőhely feltárását végzik el középiskolások.

IpolytarnócÖF


A kutatótábort, amely idén július 12. és 25. között zajlik, Hír János 1982 óta szervezi, és 2007 óta az Európa-diplomás ipolytarnóci ősmaradványok a helyszín - mondta Szekeres Rita, a terület sajtóreferense hétfőn az MTI-nek. A földtani örökség gazdag őslénytani lelőhelyekben, a kutatások a legifjabb nemzedék számára is kézzelfoghatóan közel hozzák a tovatűnt világot - fejtette ki. A kutatótáborokban évről-évre tonnás nagyságrendű üledékanyagot gyűjtenek be, amelyet azután iszapolnak és válogatnak. A leletanyag közgyűjteménybe kerül.


A munka eredményeit rendszeresen közzéteszik tudományos és ismeretterjesztő fórumokon. 1982 és 1994 között barlangok feltárásán, 1995 után miocén korú nem-barlangi lelőhelyek vizsgálatán dolgoztak a Bükki Nemzeti Park területén, és az utóbbi öt évben Ipolytarnócon szervezik a kutatást. Tavaly például kistermetű ősmaradványok fogait tették láthatóvá az iszapolással.

Az ipolytarnóci területen július 20-án fotókiállítás nyílik a látogatóközpontban Ipolytarnóc anno címmel a lokálpatrióták gyűjteményéből és Telek Balázs archív fotóiból. A falu 1900-1965 közötti életét bemutató tárlat augusztus 26-ig látogatható. Július 28-án hagyományosan megrendezik a pacalfőzők versenyét, a kultúrházban pedig helyi kézimunkákból, szőttesekből, régi használati tárgyakból rendeznek kiállítást.


Forrás: MTI/HÍRPORT24

2012-07-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite