2019. április 18., csütörtök - Andrea
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeÖsszefogás a génmegőrzésért Béren

Összefogás a génmegőrzésért Béren


Őshonos gyümölcsöst avattak fel kedden a Nógrád megyei Béren, az Evangélikus Egyházközség templomkertjében - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel.

gyümölcsös

A kép illusztráció!


Az őshonos gyümölcsös példájának országos mozgalommá kell terebélyesednie, ehhez pedig a tárca minden segítséget megad - idézte a közlemény Ángyán Józsefet, a VM parlamenti államtitkárát.


A tárca tájékoztatása szerint a gyümölcsös telepítésének előzménye, hogy a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának kezdeményezésére ez év szeptemberében a természeti örökség megóvásáért és megőrzéséért írt alá együttműködési megállapodást több egyházi vezető, szakmai és civil szervezet, valamint Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.
A megállapodás aláírói úgy vélik, a vadon élő állat- és növénytársulások mellett a magyar természeti örökség fontos része a magyar mezőgazdasági génállomány, köztük a gyümölcstermő fásszárú növényeké.


Cél, hogy a Kárpát-medencében megőrzött fajták minél nagyobb egyedszámban terjedjenek el. Ennek érdekében telepítettek elsőként a Béri Evangélikus Egyházközség templomkertjében ötven őshonos gyümölcsfát (alma, szilva, körte, cseresznye) a kezdeményezés támogatói, köztük a zöld ombudsman és munkatársai. Az előkészítési munkákban a Bükki Nemzeti Park szakemberei és helyi lakosok is részt vettek.


A kezdeményezés első eredményének bemutatásakor elhangzott: már ötven templomkertet és sok iskolakertet is kijelöltek a program folytatására - olvasható a VM tájékoztatójában.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-12-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite