2019. március 27., szerda - Emánuel
Keresés a tartalomban
ItthonÖsszefogás: folyamatosan érkeznek az adományok az iszapár károsultjai javára

Összefogás: folyamatosan érkeznek az adományok az iszapár károsultjai javára


pusztitas4Bartók Béla jogutóda egy ház építési költségével, a hazai élelmiszerlánc ötmillió forinttal járul hozzá a Magyar Kármentő Alaphoz, míg Szabolcsből termőföld, a Mátrai erőműből pedig gipsz érkezik a térségbe.


Folyamatosan érkeznek a felajánlások az iszapkatasztrófa károsultjainak megsegítésére. Az Orbán Viktor miniszterelnök által kezdeményezett Magyar Kármentő Alapot szombaton hozták létre azért, hogy mindenki, aki segíteni akar a vörösiszap-katasztrófa kárvallottjain megtehesse akár bel-, akár külföldről is. A Magyar Kármentő Alap számlaszáma belföldi utalásnál: 11794022 22222222; külföldi utalásnál: HU 28117940 2222222222 00000000.


Bartók Béla jogutóda egy ház építési költségével járul hozzá az alaphoz


Egy teljes ház becsült építési költségével, 30 millió forinttal járul hozzá Vásárhelyi Gábor, Bartók Béla jogutódja a Magyar Kármentő Alaphoz. A jogutód az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye útján kéri mindazokat, akik megtehetik, hogy járuljanak hozzá a vörösiszap károsultjainak megsegítéséhez. "Felhívom azokat, akik megtehetik, hogy jelképesen építsünk egy-egy házat földönfutóvá lett magyar honfitársainknak" - olvasható Vásárhelyi Gábor közleményében. Bartók Béla jogutódja hozzátette: ma, amikor elkeseredett harc folyik a még tönkre nem ment értékek megmentéséért, amikor egy nagyközség és egy város vált szinte teljesen lakhatatlanná, nincs helye annak, hogy a segítségnyújtáson gondolkodjunk.


A CBA Kereskedelmi Kft. az árvízi segítség után, az iszapkatasztrófa károsultjanak is segítséget ajánl. Az élelmiszerlánc Igazgatóságának- és Felügyelő Bizottságának tagjai öt millió forintot ajánlanak fel a károsultak javára.


Termőföld és gipsz is érkezik a térségbe


Ezer hektárnyi, a vörösiszap által károsított termőföld regenerálására ajánlott fel 7,5 millió forint értékű Phylazonit baktériumtrágyát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Agrova-Bio Kft. és a Szuro-Trade Kft. A 10 ezer liter baktériumtrágya-adomány 1000 hektáros területen elősegíti a termőképesség és a talajélet visszaállítását - közölték a Beszterecen közösen biotrágyagyárat működtető cégek vezetői sajtótájékoztatón Nyíregyházán hétfőn.


A Phylazonit hatására a talajban ismét megjelennek azok a baktériumok, amelyek a termesztett növények számára elengedhetetlenek, s emellett a baktériumtrágya segít megakadályozni, hogy a növények "felvegyék" a mérgező anyagokat - mondta el Vajda Sándor kereskedelmi vezető. Vajda szerint a Phylazonit alkalmazása a legolcsóbb és a legkörnyezetkímélőbb a vörösiszap által károsított talaj termőképességének helyreállításához, az egészséges táplálék újbóli termesztéséhez.


Már több mint 10 ezer tonna gipszet szállítottak a visontai Mátrai Erőműből a Veszprém megyei iszapömlés okozta szennyeződés semlegesítésére - mondta a társaság igazgatóságának elnöke hétfőn az MTI-nek. Hétfő reggelig összesen 10.140 tonna gipszet raktak kamionokba, s további teherautók várnak rakodásra - közölte Valaska József, hozzátéve, hogy a gipsz a továbbiakban is rendelkezésre áll; jelenleg 3000 tonnányi anyag van az erőmű raktáraiban.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-10-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite