2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
ItthonÖsszefogást sürget a Szolidaritás Mozgalom

Összefogást sürget a Szolidaritás Mozgalom


Csak közösen, összefogva lehet megálljt parancsolni a kormányzatnak - mondta május elsejei beszédében Budapesten, a Városligetben Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom (Szolidaritás) egyik társelnöke.

Kónya Péter


Keserűség és csalódottság van benne, hiszen a hamarosan hatályba lépő új Munka törvénykönyve rendkívül kiszolgáltatottá teszi a dolgozókat - mondta Kónya Péter a Közlekedési Múzeum mellett, néhány tucatnyi érdeklődő előtt. Hozzátette: ma Magyarországon mintha szitokszó lenne a közgyűjtemény és a kultúra, amelyre se pénz, se igény nincs. „Csak közösen tudjuk megvédeni múzeumainkat, kulturális intézményeinket és jogainkat" - jelentette ki.


A Majális az összefogásért elnevezésű rendezvény másik szónoka, Földiák András, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) országos elnöke szerint körülbelül száz múzeumot fenyeget a bezárás veszélye országszerte. Mint fogalmazott: emberemlékezet óta „nem volt ilyen mértékű kulturális cunami" Magyarországon, mint napjainkban. A KKDSZ országos elnöke szintén az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet. Azt mondta: félre kell tenni azt, amiben különbözünk, és meg kell találni, mi az, amiben tudunk segíteni egymásnak.


A rendezvény előtt bejelentették, hogy a Magyar Szolidaritás Mozgalom tagozataként megalakult a Munkás Szolidaritás. Az új szervezet célja, hogy „közösséget adjon mindazoknak, akik nem csak beszélnek, de tenni is akarnak azért, hogy Magyarországon valódi változások történjenek".


A Munkás Szolidaritás követelései közé tarozik a kormány leváltása, a munkavállalók védelmét szolgáló jogrend, népszavazással megerősített szociális alkotmány, valamint partneri viszonyra épülő kapcsolatok kiépítése a nemzetközi szervezetekkel. A szervezet semmisségi törvényekkel helyezné hatályon kívül „Orbán Viktor antidemokratikus és antiszociális törvényeit".

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-05-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite