2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeÖsszefogott múzeumügyben Szécsény és Balassagyarmat

Összefogott múzeumügyben Szécsény és Balassagyarmat


Összefogott Szécsény Balassagyarmattal annak érdekében, hogy az ottani Palóc Múzeum kaphassa meg a múzeumi törvény módosításával a megyei hatókört, a kulturális tárca azonban inkább külön megállapodások keretében vonná be az intézményt a megyei feladatellátásba.

Balassagyarmat


Nem támogatja a kormány azt a Balla Mihály (Fidesz) országgyűlési képviselő által a múzeumokról, könyvtárakról és a közművelődésről szóló törvényhez benyújtott módosító javaslatot, amely szerint Nógrád megyében nem a megyeszékhely Salgótarján, hanem Balassagyarmat lenne a megyei hatókörű múzeum székhelye - közölte L. Simon László kultúráért felelős államtitkár az Országgyűlés (OGY) Kulturális és Sajtóbizottságának hétfői ülésén. Mint hozzátette, a kabinet Michl József (Fidesz) módosító indítványát sem támogatja, amely Komárom-Esztergom megyében Tatát jelölné ki a megyei múzeum székhelyéül. A két módosító javaslatot a hétfői szavazáson a kulturális bizottság sem támogatta.


Medvácz Lajos (Fidesz), Balassagyarmat és Stáyer László (Fidesz), Szécsény polgármestere hétfőn adott ki közös nyilatkozatot, amelyen azt javasolták a szaktárcának és a parlamentnek, hogy támogassák a Balla Mihály által beterjesztett módosító javaslatot.
A városvezetők emlékeztettek: a térség országgyűlési képviselőjének indítványa - Pest megyéhez hasonlóan - Nógrádban is kivételként határozná meg a megyei hatókörű múzeum székhelyét. Mint kifejtették: a törvényjavaslat öt kötelező muzeológiai gyűjtőkört jelöl meg a megyei hatókörű múzeumok számára, de ennek jelenleg egyik Nógrád megyei múzeum sem felel meg.


A polgármesterek ezt a legegyszerűbben úgy látják megoldhatónak, ha összeolvadna a palóc néprajzi és Madách-Mikszáth-gyűjteménnyel rendelkező balassagyarmati Palóc Múzeum és a régészeti működési engedéllyel a megyében egyedül rendelkező szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum. "Nyitottak vagyunk múzeumaink fennmaradása érdekében az együttműködésre, akár tagintézményi, akár egyéb szerződéses formában. Hangsúlyozzuk, hogy a törvényi megfelelésen és a történelmi igazságtételen túl a fenntartási és a látogatottsági adatok is ezt a megoldást erősítik" - olvasható a nyilatkozatban.


Azt, hogy Balassagyarmaton működjön megyei hatókörű múzeum, 14 magyarországi és 17 szlovákiai polgármester is javasolja. Szakmai szempontból érthető és indokolt mind a kormány, mind az OGY kulturális bizottságának döntése, miszerint országosan egységes rendszert akarnak fenntartani a megyei múzeumi feladatokat továbbra is ellátó központok tekintetében, amelyek a megyeszékhely városok - hangsúlyozta az MTI megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága. Mint emlékeztettek, az új megyei múzeumi rendszer egyetlen kivétele a tervek szerint Pest megye lesz, ahol Szentendréhez kerül a megyei múzeumi hatókör.


Tata és Balassagyarmat esetében az államtitkárság tudomása szerint adott lesz a lehetőség arra, hogy külön megállapodások alapján, Tatabányával és Salgótarjánnal együttműködve továbbra is részt vegyenek a megyei szintű feladatellátásban - közölték.
A múzeumokról, könyvtárakról és a közművelődésről szóló törvény módosítása értelmében a korábban megyei fenntartású múzeumok és könyvtárak többsége a települési önkormányzatok fenntartásába kerül 2013. január 1-jétől. A törvényjavaslat a nagy városi múzeumi intézményeket a megyeszékhelyek fenntartásába adja, ezek hatóköre azonban továbbra is megyei szinten marad.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-09-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite