2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedÖsszekapta magát a forint

Összekapta magát a forint


Pénz4Az euróövezettel szembeni piaci fenntartások enyhülésével párhuzamosan az euró korrigálta kissé veszteségét, a forint erősödött szerdán: az eurót délután négy órakor 279,27 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a kedd délután 282,63 forinttal szemben.


Kedden nap közben 285 forint közeli euró jegyzésekre is volt példa, szerdára virradóra viszont az árfolyam már 280,30-280,50 között ingadozott a nemzetközi kereskedelemben, délutánra pedig a forint már a péntek délután jellemző árfolyamra erősödött vissza. A múlt héten csütörtökön még a 277 forint körüli jegyzéseken járt az euró árfolyama.


A múlt hét végén és a mostani hét elején az euróövezet pénzügyi stabilitását veszélyeztető szuverén adósságszolgálati válság akut kockázatának nyomása alatt gyengült az euró. Ezzel együtt, a befektetői kockázatvállalási hajlandóság romlásával párhuzamosan a térségbeli devizák mellett a forint is veszített árfolyamából.


Az euróövezettel szembeni befektetői bizalom romlását a hét elején a perifériális országok államkötvényeinek növekvő hozamprémiuma, valamint a szintén emelkedő, esetenként rekordot döntő szuverén adósságtörlesztési biztosítási díjak fémjelezték.


Szerdán a folyamat megtorpant azzal párhuzamosan, hogy az EKB csütörtöki kamatdöntő ülése előtt kivárásra rendezkedtek be piacok. A befektető hangulat kissé javult, illetve enyhültek a fenntartások a kockázatosabb befektetési eszközökkel szemben részben néhány gazdasági fellendülésre utaló euróövezeti makrogazdasági adatnak, részben pedig az EKB kötvényvásárlási szándékra tett utalásnak köszönhetően. Jean-Claude Trichet az EKB elnöke kedden jelezte, hogy az EKB esetleg kibővítheti államkötvény vásárlási programját a perifériális hozamok leszorítása érdekében.


Az euró erősödött szerdán a dollárral szemben, a kedd éjszakai 1,30 dollár alatti jegyzésekről délutánra 1,31 feletti jegyzésekre emelkedett, korrigálva a hét elején elszenvedett veszteségeinek egy hányadát.


A forintot az euróövezeti befektetői hangulat enyhülése ellenére változatlanul megterheli a költségvetésnek a piacok által középtávon tulajdonított fenntarthatósági kockázata, az Európai Bizottság előrejelzése az államháztartási deficit növekedéséről, valamint a MoodyÍs magyar szuverén adósosztályzatának várható rontása.


Kereskedők szerint a forint árfolyama továbbra is elsősorban az euróövezeti befektetői hangulat alakulásához igazodik majd.
A dollárt szerdán délután 213,25 forinton jegyezték 1,3103 dolláros euró árfolyam mellet. Kedden délután 217,48 forinton és 1,3004 dolláron állt a jegyzés.


A svájci frank árfolyama 212,31 forint 217,70 forint után, száz japán jen jegyzése 252,90 forinton áll 259,93 forint után.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-12-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite