2019. április 18., csütörtök - Andrea
Keresés a tartalomban
NagyvilágÖsszetűzés a két Korea között - Vésztanácskozást tartanak Dél-Koreában egy földalatti bu

Összetűzés a két Korea között - Vésztanácskozást tartanak Dél-Koreában egy földalatti bunkerban


koreaAggodalmának adott hangot kedden a Kína a két Korea közti legújabb fegyveres konfliktus miatt, és felszólította "az érintett feleket", hogy tegyenek meg mindent a béke és biztonság érdekében, Japán is minden eshetőségre felkészült.


Az észak-koreai tüzérség kedden ágyúzta az 1200-1300 lakosú dél-koreai Jongpjon-szigetet. Két dél-koreai katona meghalt, további 15 megsebesült a támadásban. Az ágyúzásnak három civil sebesültje is van. Észak-Korea nem ismeri el azt a határvonalat, amelyet 1950-53-as koreai háborút lezáró tűzszünetben húzott meg egy amerikai tábornok.


Észak-Korea több tucatnyi ágyúlövést adott le kedden egy dél-koreai szigetre, számos épület lángba borult, a tüzet Dél-Korea viszonozta - derült ki szöuli katonai és sajtó jelentésekből. Legkevesebb két dél-koreai katona életét vesztette.
A két Korea közötti vitatott tengeri határ mentén fekvő, Dél-Korea nyugati partvidékén fekvő Jonpjong-szigetén szemtanúk elmondták, hogy az ágyúzás alatt a lakosokat kimenekítették. A tüzérségi támadás körülbelül egy órán át tartott, majd hirtelen megszakadt.


A két Korea között évek óta ez volt a legsúlyosabb fegyveres konfliktus. Legalább száz lövedék érte a szigetet, amely 3 kilométerre délre található a tengeri határtól és 120 kilométerre nyugatra a dél-koreai fővárostól, Szöultól.
A dél-koreai vezetés vésztanácskozásra gyűlt össze kedden egy föld alatti bunkerban, a szöuli elnöki palotában az észak-koreai tüzérségi támadás miatt - közölte egy hivatalos személy.


A dél-koreai légierő eközben F-16-os harci gépeket vezényelt a levegőbe.

Az ágyúzott dél-koreai Jonpjong-szigeten 1200-1300 ember lakik. Egy szemtanú szerint a lakosokat kimenekítik. Az észak-koreai ágyúzás még tartott, amikor az illető beszélt.
Ri Mjong Bak dél-koreai elnök közölte: országa megpróbálja elkerülni, hogy az incidensből nagyobb fegyveres konfliktus legyen - jelentette a Yonhap, de a hírügynökség hozzátette, hogy ha Észak folytatja az agressziót, akkor Szöul erőteljesebb választ ad, mint amely az első tüzérségi lövésekre adott volt.


Az incidens hatására négy százalékkal esett a dél-koreai fizetőeszköz, a von értéke. A dél-koreai pénzügyi hatóságok bejelentették, hogy szerda reggel rendkívüli tanácskozást tartanak arról: a támadásnak milyen hatása van a pénzpiacokra és a gazdaságra.

A szöuli külügyminisztérium egy meg nem nevezett tisztségviselője közölte: fontolóra veszik, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszik a támadás ügyét.


Peking aggódik


Aggodalmának adott hangot kedden a kínai külügyi szóvivő a két Korea közti legújabb fegyveres konfliktus miatt, és felszólította "az érintett feleket", hogy tegyenek meg mindent a béke és biztonság érdekében.

Kínát is elérték a dél-koreai sziget elleni "állítólagos támadásról" szóló jelentések, Peking aggódik és szükségesnek tartja a valóságos helyzet pontos megismerését - húzta alá Hung Lej (Hong Lei) külügyi szóvivő a külügyminisztérium szokásos keddi tájékoztatóján. Hozzátette: szükségszerű a Koreai-félsziget nukleáris leszerelését célzó hatoldalú tárgyalások folytatása.
A Hszinhua hírügynökség is beszámolt arról, hogy egy dél-koreai katona meghalt, miután a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) tüzérsége többször is ágyúzta a dél-koreai szigetet és a félsziget nyugati part menti vizeit, s a támadás következtében polgári személyek és katonák megsebesültek.

Idézett sajtójelentések szerint helyi idő szerint délután 2 óra 34 perckor csapódtak be az első lövedékek a Jongpjon-szigeten. A helyszín közel van a két Korea által vitatott tengeri határvonalhoz. Dél-Korea válaszolt a támadásra, hadseregét készültségbe helyezte, vadászgépeket küldött a Sárga-tenger térségébe.
A szöuli védelmi miniszter felszólította Phenjant a provokáció azonnali leállítására, s annak folytatása esetére kemény választ ígért.


A kínai hírügynökség megjegyzi, hogy az incidens akkor történt, amikor Dél-Korea - hétfőtől - nagyszabású hadgyakorlatot kezdett mintegy 70 ezer katona részvételével.


Japán minden eshetőségre felkészült

Kan Naoto japán miniszterelnök utasította kormánya minisztereit, hogy készüljön fel "minden eshetőségre" a dél-koreai szigetet ért keddi észak-koreai tüzérségi támadás miatt.

"Utasítottam őket, hogy készüljenek fel bármilyen váratlan fejleményre, az erre válaszul bevezetendő szigorú intézkedésre, és gyűjtsenek össze minden információt a helyzettel kapcsolatban" - tette hozzá újságíróknak nyilatkozva, amikor az észak-koreai támadás miatt összehívott rendkívüli tanácskozásról távozott.


Washinton a leghatározottabban elítéli az incidenst


A washingtoni Fehér Ház határozottan elítélte a dél-koreai szigetet ért keddi észak-koreai tüzérségi támadást, és felszólította Phenjant, hogy hagyjon fel a háborús provokációval.

Az amerikai vezetés hangsúlyozza közleményében, hogy az Egyesült Államok elkötelezett Dél-Korea védelmében, valamint a térségbeli béke és katonai egyensúly fenntartásában.

Egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő pedig azt közölte, hogy a Koreai-félsziget térségében állomásozó amerikai erőknek egyelőre nem kell belefolyniuk az incidensbe, de folyamatosan figyelik a helyzetet.


Összeállítás a két Korea közötti főbb feszültségekről és összecsapásokról.

1968. január 21. - Egy észak-koreai kommandó megpróbálta megölni Pak Csong Hi dél-koreai elnököt Szöulban. 31 észak-koreai szabotőr jutott el a szöuli elnöki palotáig és vívott - összesen 62 halottal járó - tűzharcot a dél-koreai fegyveresekkel.


1983. október 9. - Négy dél-koreai miniszter meghalt mianmari hivatalos látogatásuk során, amikor pokolgép robbant mellettük. A merényletet Észak-Koreának tulajdonították.


1987. november 29. - A dél-koreai légitársaság egy Boeing gépe elleni támadásban 115-en vesztették életüket. A merénylet elkövetésével Észak-Koreát gyanúsították.

 

1994. július 26. - A Koreai-félszigetet kettéosztó fegyverszüneti vonal mentén kitört lövöldözésben egy észak-koreai katona életét vesztette.
1996. szeptember 18. - Észak-Korea feltehetően katonákat próbált bejuttatni délre egy tengeralattjárón. A csoport tagjai közül a dél-koreai biztonsági erők 13-at megöltek, 11-et holtan találtak, egyet élve fogtak el.


1997. szeptember 9. - A két Koreát elválasztó fegyvermentes övezetben dél-koreai katonák lelőttek egy észak-koreai katonát.


1998. december 18. - A dél-koreai haditengerészet tűzharcban elsüllyesztett egy kémfeladatot végrehajtó északi hajót. Több katonai egyenruhás észak-koreai holttestét egy hét múlva találták meg Japán parti vizein.


1999. június 15. - A két országnak a vitatott sárga-tengeri határvonal miatti első összecsapásában észak-koreai hadihajók hatoltak be a déli felségvizekre, és tüzet nyitottak az egyik dél-koreai naszádra. A tűzpárbajban az egyik észak-koreai torpedónaszád húszfős legénységével elsüllyedt, egy másik észak-koreai járőrhajón tűz keletkezett és mozgásképtelenné vált, összesen öt északi torpedónaszád megrongálódott. A másik oldalon néhány dél-koreai hajó megrongálódott, a tűzharcban hét dél-koreai tengerész szenvedett könnyebb sérüléseket.


2002. június 29. - Egy dél-koreai hajó elsüllyedt, hat tengerész és 13 észak-koreai meghalt egy újabb tengeri összecsapásban.


2009. november 10. - Tűzharc robbant ki egy dél-koreai és egy északi hajó között a vitatott határsávban. Az észak-koreai hajó megrongálódott.


2010. január 27. - Az észak-koreai tüzérség tüzet nyitott a sárga-tengeri hajózástilalmi övezetre, amelyet Phenjan egy nappal korában jelölt ki vitatott határán Dél-Koreával.


2010. március 26. - A két Korea közti tengeri határon robbanás következtében kettétört, majd elsüllyedt a Cshonan nevű dél-koreai korvett, amelynek 46 tengerésze meghalt. Május 20-án egy nemzetközi vizsgálóbizottság arra a következtetésre jutott, hogy a Cshonan elsüllyedését egy észak-koreai tengeralattjáróról kilőtt torpedó okozta.


2010. november 23. - Észak-Korea tüzérségi támadást indított a dél-koreai Jongpjon-sziget ellen, közel a két Korea által vitatott tengeri határvonalhoz. Dél-Korea válaszolt a támadásra, hadseregét készültségbe helyezte, vadászgépeket küldött a Sárga-tenger térségébe. Az incidens akkor történt, amikor Dél-Korea - november 22-től - nagyszabású hadgyakorlatot kezdett mintegy 70 ezer katona részvételével.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-11-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite