2019. május 24., péntek - Eszter
Keresés a tartalomban
NagyvilágÖsszmagyar alkotmányt szorgalmaznak Székelyföldön

Összmagyar alkotmányt szorgalmaznak Székelyföldön


alkotmányÖsszmagyar alkotmányt szorgalmaz Borboly Csaba, a székelyföldi Hargita megyei tanács elnöke, aki több alkotmánymódosító javaslatot is megfogalmazott az anyaország most készülő alaptörvényéhez - írta szerdai számában a Krónika.

"Erdélyi, székelymagyar vezetőként akkor lennék elégedett Magyarország új alkotmányával, ha annak betűje és szelleme új alapokra helyezné a magyar-magyar viszonyrendszert, az őt érintő anyaországi döntési folyamatokban a nemzeti együttműködés rendszerének megfelelően partneri, mellérendelt szerepbe kerülne a határon túli magyarság" jelentette ki a tisztségviselő. A székelyföldi politikus úgy látja, hogy az elmúlt húsz esztendőben felgyülemlett tapasztalat alapján megérett az idő a határon túli magyar közösségek "közjogi szintű nagykorúsítására", s ezzel arra, hogy az új alkotmány ne csak Magyarország, de a magyar közösség egészének alaptörvényévé váljék.

A lap szerint a magyar-magyar kapcsolatokra vonatkozó javaslataival Borboly levelet írt Salamon Lászlónak, a Magyar Országgyűlés Alkotmány-előkészítő Eseti Bizottsága elnökének, amelyben négy pontban foglalja össze javaslatait és észrevételeit a tervezett új magyar alkotmányhoz.

A székelyföldi elöljáró indokoltnak tartja, hogy a jelenlegi alkotmány alapvető rendelkezéseinek első pontja "Magyarország felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért" jobban részletezze a felelősségvállalás konkrét megvalósulási formáit. Javaslatainak második pontjában a tanácselnök olyan "sarkalatos törvényt" tart megfelelő jogszabályi keretnek, amely átível a kormányzati ciklusokon, illetve kiszámítható módon részletezi és szabályozza a Magyar Köztársaság által a határon túli magyarokért vállalt kötelezettségeket.

Borboly szerint ugyanakkor a magyarországi politikai elitnek változtatnia kell azon a felfogáson, hogy "nem biztosít érdemi döntési/együttdöntési jogosítványokat a határon túli magyar politika legitim képviselőinek, olyan jogviszonyokat, amelyek alanya a határon túli magyarság".

A tanácselnök javaslatainak negyedik pontjában fontosnak tartja a magyarországi kisebbségek parlamenti képviseletének biztosítását.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-01-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite