2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
ItthonOszkó: Reformokkal változtatható az idei hiánycél

Oszkó: Reformokkal változtatható az idei hiánycél


Oszkó PéterOszkó Péter szerint az önkormányzati és az egészségügyi rendszer átalakítását kell felkínálnia a következő kormánynak, hogy a nemzetközi hitelnyújtók hozzájáruljanak az idei hiánycél módosításához. A pénzügyminiszter a Népszabadság online kiadásában vasárnap megjelent interjújában a fideszes politikusok által említett 5-7,5 százalékos hiánycélról azt mondta: az idei évre megcélzott 3,8 százalékhoz képest az ötszázalékos hiány mintegy 300 milliárd forint többlet eladósodást jelent.


"Ilyen mértékű plusz adósságvállalás akkor vethető fel szerintem, ha a kormány vállalja a teljes önkormányzati rendszer átalakítását, továbbá az egészségügy finanszírozható pályán tartását" - fogalmazott a szakminiszter, a 7,5 százalékos hiányt teljesen irreálisnak nevezve.
Véleménye szerint nem a Nemzetközi Valutaalappal, hanem az Európai Unióval lehetnek komolyabb tárgyalások a hiánycélról, mert az EU-val nehezebben lehet megállapodni engedékenyebb gazdaságpolitikáról.


Arra a kérdésre, mekkora lesz a hiány május végére, a politikus azt mondta: nagyságrendileg 81 százalék körül lesz, év közben lesz ennél magasabb is, a bevételek szerkezete miatt ez elkerülhetetlen. Hozzátette: "nem lesznek csontvázak", olyan állapotban adják át "a kasszát", mint tette azt a Fidesz 2002-ben. "Nagy különbség, hogy akkor nem volt válság" - jegyezte meg.


A gazdasági adatokról szólva Oszkó Péter közölte: a munkanélküliséget kivéve az egy évvel ezelőtti számokhoz képest mindenben javulás történt. Kifejtette: 2010-től csökkenő pályára áll az adósság, miközben a költségvetési egyenleg tekintetében lényegesen jobban áll Magyarország, mint az országok legtöbbje, estek a hozamok, stabilizálódott a forint. A GDP-ről ugyan még nincs első negyedéves adat, de az ipari termelés alakulásából arra lehet következtetni, hogy kisebb a visszaesés, mint egy éve - fogalmazott.


Véleménye szerint a munkanélküliséget tekintve az első félévben még nem javul a helyzet; a gazdasági növekedés a második, harmadik negyedévben indulhat be, ezt követi némi fáziskéséssel a foglalkoztatás javulása.

2010-03-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite