2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedOszkó szerint téves a Fidesz áprilisi hiányszáma

Oszkó szerint téves a Fidesz áprilisi hiányszáma


Oszkó PéterAz ellenzéki párt szerint az államháztartási hiány április végére elérheti a kormány által egész évre tervezett mértéket, ezért úgy számolnak, hogy a tervezett 3,8 százalék helyett 7 - 7,5 százalék is lehet a hiány. Tévesnek nevezte Oszkó Péter pénzügyminiszter Varga Mihály csütörtöki állítását arról, hogy az államháztartási hiány várhatóan április végére eléri a kormány által egész évre tervezett mértéket, és megerősítette, hogy az első négy havi hiány valamivel az éves deficit 75 százaléka felett lehet. Varga Mihály, a Fidesz alelnöke azt követően beszélt a hiányról, hogy az ellenzéki párt által létrehozott gazdasági tényfeltáró bizottság találkozott azzal a 29 közgazdásszal, akik tavaly november végén élesen bírálták a 2010-es büdzsét.


Oszkó Péter csütörtökön hangsúlyozta: a Fidesz által említett áprilisi szám téves, és a 29 közgazdász ismét "rosszul számolt", mint ahogyan akkor is, amikor 2010-re 2-4 százalékos gazdasági visszaesést jelzett előre. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: áprilisra egy viszonylag csekély, az első négy hónapra pedig az egész évi 75 százalékánál valamivel több hiányt prognosztizál a Pénzügyminisztérium. Oszkó Péter elmondta, hogy a magyar költségvetés sajátos szerkezete miatt a kiadások sokszor előbb jelentkeznek mint a bevételek, például a társasági adó, vagy a helyi iparűzési adó. Emlékeztetett, hogy 2009-ben is 62 százalékos első negyedéves hiánnyal sikerült tartani az éves hiányt. Az idén is több olyan tétel volt az első negyedévben, amely kifejezetten az év elején terhelte a költségvetést. Példaként említette a kórházaknak felajánlott 40 milliárd forintos előfinanszírozást, a MÁV támogatását, valamint a közszféra bérkiegészítésének előre hozását.


A következő kormánytól függ, hogy milyen szigorral akar gazdálkodni és mekkora hiányt akar tartani - reagált Oszkó Péter arra, hogy a Fidesz szerint az idénre tervezett 3,8 százalékos hiány akár meg is duplázódhat. Hozzáfűzte: 2009-hez hasonlóan idén is "vannak tized százalékos feszültségek a hiánycélban", ám tavaly fegyelmezett gazdálkodással ezt kontrollálni lehetett. Oszkó Péter szerint az a kérdés, hogy a választások után felálló kormány ugyanilyen fegyelmezett gazdálkodással tartani akarja-e a hiánycélt, vagy esetleges további reformlépésekhez igazítja a költségvetési hiánypályát, vagy "pusztán engedékenységből" hagyja, hogy magasabb legyen a költségvetési hiány. Ez utóbbi hatalmas hiba lenne - tette hozzá.

2010-03-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite