2019. május 19., - Ivó, Milán
Keresés a tartalomban
NagyvilágOsztja az Európai Bizottság az IMF álláspontját

Osztja az Európai Bizottság az IMF álláspontját


Teljes mértékben osztja az Európai Bizottság a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországgal kapcsolatos nyilatkozatában foglaltakat - jelentette ki Olli Rehn gazdasági és pénzügyi bizottsági alelnök szóvivője az európai uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Olli Rehn


Amadeu Altafaj Tardio elmondta, hogy a két nemzetközi intézmény továbbra is szoros kapcsolatban áll egymással a tervezett magyar hitelfelvétel témájában és más kérdésekben is. Emlékeztetett arra, hogy Olli Rehn és Fellegi Tamás, a nemzetközi pénzügyi tárgyalások folytatásával megbízott magyar tárca nélküli miniszter jövő pénteken Brüsszelben találkozik egymással.


Fellegivel folytatott csütörtöki washingtoni megbeszélését követően Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója hangsúlyozta: a Nemzetközi Valutaalap mielőtt eldönti, hogy mikor kezdi el a tárgyalásokat egy készenléti megállapodásról és hogy elkezdi-e azokat, szükségesnek tartja, hogy "olyan konkrét lépéseket lásson, amelyek a magyar kormány erős elkötelezettségét mutatják, hogy minden olyan politikai kérdésben lépni fog, amely lényeges a makrogazdasági stabilitás szempontjából"."Az európai hatóságok és intézmények támogatása szintén kulcsfontosságú lenne az új program sikeres megvitatásához"- tette hozzá Christine Lagarde.


A brüsszeli bizottsági szóvivő kitért arra is: az Európai Bizottság álláspontja szerint a hitelmegállapodásról folytatandó tárgyalásoknak előfeltétele, hogy biztosított legyen Magyarországon a jegybank függetlensége. A közelmúltban hozott magyar törvények jogi elemzését hamarosan elvégzi az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény jogi szolgálata, és annak alapján az EU-biztosok testülete jövő kedden Strasbourgban döntéseket hozhat. Magát a jogi elemzést - közölte Amadeu Altafaj Tardio az MTI-vel - teljes egészében valószínűleg nem teszik majd közzé, de az Európai Bizottság az elemzés nyomán teeendő lépéseinek alátámasztásakor hivatkozik majd a fontosabb jogi megállapításokra.


A sajtótájékoztató első szakaszában - más témáról szólva - jelen volt Andor László magyar uniós biztos, akit Magyarországgal kapcsolatban is kérdeztek. Elmondta: az ezen a héten szerdán tartott biztosi ülésen élénk vita folyt nem csupán a magyar törvényalkotás EU-joggal való összhangjának kérdéséről - kitérve a kötelezettségszegési eljárás eshetőségére -, hanem a túlzottdeficit-eljárásról is. E két témához adódik még a magyar részről igényelt hitelmegállapodás ügye, és e három téma mindegyikének "megvan a maga saját logikája" - tette hozzá.


Andor László megjegyezte: a jövő héten az Európai Parlamentben politikai vitát folytatnak Magyarországról, és ebbe a vitába az Európai Bizottság is tevékenyen bekapcsolódik. A további fejlemények Andor szerint attól függnek, hogy "miként alakul az együttműködés a remélhetőleg újfajta viszony szellemében, amit jelzett a magyar fél reagálása" a szerdai biztosi testületi ülés nyomán.


Az Európai Parlament sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a Magyarországról tervezett politikai vitát január 18-án, szerda délután folytatják le a strasbourgi plenáris ülésen - vagyis egy nappal azután, hogy a biztosok testülete szintén Strasbourgban megtárgyalja a Magyarországgal kapcsolatos kérdéseket.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-01-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite