2019. április 23., kedd - Béla
Keresés a tartalomban
ItthonÖt év börtönre ítéltek egy csalással vádolt banki alkalmazottat

Öt év börtönre ítéltek egy csalással vádolt banki alkalmazottat


Öt év börtönbüntetésre ítélt a Kaposvári Városi Bíróság szombaton nem jogerősen egy csalással vádolt férfit, aki egy kaposvári banki alkalmazottjaként valótlan adatokat tüntetett fel a bank rendszerében és hiteleket nyújtott olyan vállalkozásoknak, amelyek erre nem voltak jogosultak.

bíróság

Az üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett, a banknak csaknem 70 millió forint kárt okozó csalás miatt indított eljárásban K. Péter elsőrendű vádlott mellett további 25 vádlott ellen emelt vádat a Somogy Megyei Főügyészség. (A másod- és a harmadrendű vádlott üzletkötő volt, 23-an pedig hiteligénylők.)

A vádlottak - két, korábbi bűncselekmények miatt jogerős büntetését töltő vádlott kivételével - nem voltak jelen az ítélet kihirdetésekor.

A bíróság az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlott esetében letöltendő börtönbüntetést szabott ki, 18 vádlottat nyolc hónap és egy év négy hónap közötti, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre, egy vádlottat egy év négy hónap, három évre felfüggesztett, egy másikat két év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, míg egy vádlottat bizonyítottság hiányában felmentett, egy másikat pedig megrovásban részesített.

B. Miklós másodrendű vádlottat három év nyolc hónap, M. Zoltán harmadrendű vádlottat három év négy hónap, B. Lászlóné negyedrendű vádlottat három év börtönnel sújtotta az első fokon eljáró bíróság.

K. Péter elsőrendű vádlott 2007 februárjától 2009 április végéig az OTP kaposvári fiókjában mikro- és kisvállalkozásokkal, hitelezési tanácsadással foglalkozott, 2007 júniusától pedig ebben az ügyfélkörben döntési hatáskörrel rendelkezett. Az ügyfelekről valótlan gazdálkodási adatokat rögzített, azt a látszatot keltve, hogy azok hitelképesek. Ennek alapján a kérelmezők mindegyike megkapta az üzleti hitelkártya hitelkeretének maximális, hárommillió forintos összegét, ez azonban nem szerepelt a bank vonatkozó nyilvántartásában.

Az elsőrendű vádlott tevékenységét egy 2008 első félévében kötött megállapodás szerint két üzletkötő is segítette, tudva arról, hogy az igénylők nem jogosultak a hitelfelvételre, és arról is, hogy az alkalmazott azokról valótlan adatokat tüntet fel a bank számítógéprendszerében.

A tárgyalásra a börtönből előállított harmad- és negyedrendű vádlott és azok védői felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek, a többieket levélben értesítik a bíróság határozatáról. Ők nyolc napon belül fellebbezhetnek az ítélet ellen.

Az ügyész valamennyi vádlott esetében súlyosbításért fellebbezett a Kaposvári Törvényszékhez, továbbá indítványozta az első- és a másodrendű vádlott előzetes letartóztatását. A bíró az elsőrendű vádlott esetében helyt adott az indítványnak, a másodrendű - balatonlellei - vádlott esetében lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el, amely ellen az ügyész fellebbezést nyújtott be.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

2012-04-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite