2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
ItthonÖt percre leállhat az ország április 20-án

Öt percre leállhat az ország április 20-án


Az egész napos országos pedagógussztrájk mellett a pedagógusok sztrájkbizottsága azt kezdeményezi, hogy április 20-án délben öt percre országszerte "álljon le az élet" - jelentette be Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Galló Istvánné01

Galló Istvánné - a Pedagógus Szakszervezet elnöke

Az érdekvédő elmondta, ennek szervezését megkezdték. Azt kérik, hogy ne legyen kiszolgálás az üzletekben, ne legyen ügyintézés a hivatalokban, álljon meg a közlekedés. Ezzel azt szeretnék üzenni a kormánynak, hogy ha nem működik az iskola, semmi nem működik az országban - magyarázta Galló Istvánné.


A szakszervezeti vezető rendkívül gorombának nevezte a kormány magatartását a még elégséges szolgáltatásokkal összefüggésben. Szerinte a kormány visszaél a hatalmával, ultimátumot adott és megpróbálja lehetetlenné tenni a sztrájkot. (A sztrájkbizottság előző nap megállapodást írt alá a kormánnyal, eszerint valamennyi iskolában biztosítanak felügyeletet és étkezést erre a napra a gyerekeknek.)


Közölte: azt kérik, akik nem tudják azt megtenni, hogy öt perce leállnak, kék szalaggal, illetve kék zászlóval jelezzék szolidaritásukat, illetve fejezzék ki tiltakozásukat a még elégséges szolgáltatásokra vonatkozó kormányzati állásponttal. Megjegyezte: most nagyon fontos a kormánynak a gyermekek érdeke, de amikor a Klik nem fizette a gázszámlát és nem tudtak iskolába menni, akkor ez nem volt annyira lényeges. Galló Istvánné megerősítette: április 20-án valamennyi iskolában biztosítják a gyermekek felügyeletét, étkeztetését majd.


Hozzátette: kérni fogják a szülők támogatását is, hogy a sztrájk szervezését segítsék, és ha meg tudják oldani, a gyerekeket aznap ne vigyék óvodába, iskolába. A szakszervezeti vezető kitért arra is, folyamatosan kapják a tájékoztatást arról, hogy különböző módon pressziót gyakorolnak a polgármesterek, tankerületi vezetők a sztrájkot szervezőkre illetve tantestületekre.


Rögzítette: egy jogszerűen megszervezett sztrájkban a pedagógusokat semmilyen joghátrány, következmény nem érheti. Kérdésre közölte: a sztrájk miatti egynapi munkabér levonása következő havi bérszámfejtésnél jelentkezhet majd.


Galló Istvánné cáfolta, hogy a 25 pontos követeléseik közül 20 pontban megállapodtak volna a kormánnyal. Nem állapodtak meg, nagyon sok kérdésben közeledtek az álláspontok, de egyezség akkor lesz, ha azt írásban rögzítik, és mindkét fél aláírja - mondta, hozzátéve: még itt nem tartanak.


A vitatott négy kérdés, ami miatt sztrájkot hirdetnek lefedi az összes köznevelési intézményt - jegyezte meg, hozzátéve: a minőségi munka elismerése az óvodapedagógusokra is vonatkozik. Az április 15-re hirdetett kétórás figyelmeztető sztrájkról, amelyet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szervez, illetve a polgári elégedetlenségi akcióról azt mondta: lehetséges, hogy ez erősíti majd az április 20-i sztrájkot. Jelezte: a sztrájkbizottság elsősorban az április 20-i munkabeszüntetésre koncentrál, de a kollégák szabad döntése, hogy a pénteki akcióban részt vesznek-e.


Ács Katalin, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnök-helyettese azt mondta: arra kérik az iskolaigazgatókat támogassák a sztrájkot, és tegyék lehetővé a munkabeszüntetést. Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke jelezte: erre a napra szintén munkabeszüntetést hirdetnek szolidaritásul a pedagógusok sztrájkjával. Közölte: az átlagkeresetektől továbbra is 35 százalékos lemaradásban van a szociális ágazat. Követéseik között említette a pedagógus életpálya kiterjesztését a középfokú bölcsődei kisgyermeknevelőkre, a szociális ágazatban dolgozók számára általános 20 százalékos béremelést, illetve hogy legyenek érdekegyeztető tárgyalások.


A sztrájkbizottságuk megfogalmazta felhívását, ezt közzé tették és értesítették a helyettes államtitkárt, mint kormányzati tárgyalópartnert. Ők az elégséges szolgáltatásról rendelkeznek jogerős bírósági döntéssel - mondta.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

2016-04-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite