2019. július 20., szombat - Illés
Keresés a tartalomban
ItthonOTP: stabil az ország finanszírozása 2011 végéig

OTP: stabil az ország finanszírozása 2011 végéig


optAz OTP szakértőinek számításai szerint az ország finanszírozása az IMF/EU hitelcsomag eddig fel nem vett része nélkül is biztosított 2011 végéig - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes csütörtöki sajtótájékoztatóján.


Az OTP-nél úgy ítélik meg, hogy a következő időszakban piaci kibocsátású államkötvényekkel, kincstárjegyekkel biztosítható Magyarország finanszírozása. Az OTP-nél erre az évre 0,4 százalékos, jövőre 3,1 százalékos gazdasági bővülést várnak. Az OTP elemzői két magyar makrogazdasági pályát vizsgáltak, egy alacsony államháztartási, és egy magasabb államháztartási hiánnyal járót, mindkettő kiindulásaként az idei államháztartási deficit a GDP-hez mérten 3,8 százalék lesz.
A szigorú államháztartási pálya esetében 2011-ben már lemegy a hiány a GDP 2,8 százalékra, majd ettől kezdve évente sorra 2,7 százalék lesz az államháztartási deficit a GDP-hez mérten, uniós módszertan alapján. A lazább pálya esetében a deficit jövőre 4,4 százalék, 2012-ben 3,7 százalék, 2013-ban 3,3 százalékra várható, s csupán 2014-ben csökkenne 3,0 százalékra eredmény szemléletben, a GDP-hez viszonyítva.
Bencsik László elmondta: mindkét pálya esetében 2011 végéig a pénzpiacokon kibocsátott állampapírokkal biztonságosan megvalósítható az államháztartási deficit és a lejáró államadósság finanszírozása, annál is inkább, mert a külkereskedelem, illetve a folyó fizetési mérleg egyenlege kedvezően alakul, így idén a második félévben az állam (önkormányzatok nélküli) nettó finanszírozási igénye várhatóan 0,7 milliárd euró többletet mutat majd mindkét makropálya mellett.
Jövőre pedig alacsony hiánypályánál 2,2 milliárd euró lesz az állam nettó finanszírozási igénye, magas hiánynál, a 4,4 százalékos GDP-hez mért deficitnél pedig 3,9 milliárd euró.
Ha a későbbi éveket vesszük, a két pályánál az államháztartási hiányok mértékei egyre alacsonyabbak lesznek, így a finanszírozási igények is a közelítenek egymáshoz, mindkét makrogazdasági pálya 2014-ben már 2,3-2,3 milliárd euró nettó finanszírozási igényt mutat az OTP elemzőinek számításai alapján.
Bencsik László elmondta: így 2012-től, normális piaci körülmények közepette, továbbra is finanszírozható lesz az ország az IMF/EU hitele nélkül is.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-08-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite