2019. április 20., szombat - Konrád, Tivadar
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedÖtszáz forint fölé is mehet a benzinár

Ötszáz forint fölé is mehet a benzinár


BenzinHa elhúzódik a válság az arab országokban, akár 500 Ft fölé is emelkedhet a benzinár - írja a Népszabadság.


Ha az arab világban tapasztalható feszültségek tartósan száz dollár felett tartják a hordónkénti nyersolajárat, úgy néhány hónapon belül Magyarországon akár ötszáz forintnál is többe kerülhet egy liter üzemanyag írja szakértőkre hivatkozva a pénteki Népszabadság.


Itt még ugyan nem tartunk, de nem zárható ki, hogy a Mol szokásos hétfői döntésével jövő szerdától akár négy-nyolc forinttal emelkedhet a tarifa - írja a lap.  Az elemzők azt mondják, a líbiai események nyomán kialakult árrobbanás átmeneti, de igen drasztikus lesz. Más szakértők szerint az olaj árát egyértelműen geopolitikai tényezők hajtják felfelé, az észak-afrikai események nincsenek komoly hatással a globális ellátásra.


Londonban 119, New Yorkban pedig 103 dollárt is adtak csütörtökön a Brent, illetve a WTI típusú kőolaj hordójáért. A magyar inflációs kosárban az üzemanyagok jelentős, 4,5-5 százalékos arányt képviselnek, de drágulásuk a szállításon keresztül az élet gyakorlatilag valamennyi területén érezteti hatását.


Mindezek miatt nehéz megjósolni az infláció alakulását - írják, de megemlítik, hogy a Magyar Nemzeti Bank november végén publikált inflációs előrejelzésében még csupán 85,8 dolláros olajárral számolt. Ugyanakkor az olajár megugrása nincs érdemi hatással a magyar növekedési kilátásokra, és ez igaz uniós szinten is. A Deutsche Bank szerint 120 dollárnál törik meg a világgazdasági növekedés - írja a lap.


Forrás: Népszabadság/HÍR PORT24

2011-02-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite