2019. augusztus 23., péntek - Bence
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeÖtször annyi az egy főre jutó GDP Budapesten, mint Nógrádban

Ötször annyi az egy főre jutó GDP Budapesten, mint Nógrádban


Több mint ötször annyi az egy lakosra jutó GDP Budapesten, mint a legrosszabb munkanélküliségi mutatókkal rendelkező Nógrád megyében; az alkalmazásban állók havi bruttó 162 ezer 421 forintos átlagkeresete pedig 51 ezer forinttal maradt el az országos átlagtól - derül ki a megye 2011. évét gazdasági szempontból elemző kiadványból.

gdp

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei adóigazgatósága, a megyei közgyűlés, a kereskedelmi és iparkamara, valamint a Nógrád Megyei Hírlap közös, Nógrád megye Top 50 című kiadványa a megye gazdasági súlyát azzal az adattal jellemzi, hogy míg a nógrádi társas vállalkozások az országos gazdálkodói kör egy százalékát képviselik, addig a 2011. évi értékesítési árbevétel és hozzáadott érték mindössze 0,4 százaléka képződött helyben.

Az adatok szerint nem változott jelentősen a megye gazdasági szerkezete, 2011-ben is meghatározó volt a feldolgozóipar, benne a gépipar és a kohászat, illetve a kereskedelem. E húzóágazatok 214 milliárd 846 millió forint nettó árbevételt realizáltak, ez a megyei összes árbevétel 66,4 százalékát tette ki.

Elemzik a külföldi befektetők szerepét is. Eszerint a megyében működő 4222 társas vállalkozásból 121 cégben rendelkeztek külföldi befektetői részesedéssel, a 44 milliárdos jegyzett tőke 21,4 százaléka külföldi, ami meghatározóan a gépiparban, a vegyiparban és a kohászatban volt jelen. A külföldi érdekeltségű kör realizálta az exportértékesítés közel felét, és náluk dolgozott a társas vállalkozások által foglalkoztatott 20 ezer ember 18,3 százaléka. Kitérnek ugyanakkor arra is: a külföldi gazdasági szereplők aránya kevesebb, mint 40 százalékára esett vissza 2010-hez képest a kivonulás és a tulajdonosi szerkezet változása miatt.

Kiemelten kezeli a kiadvány a Top 50-es vállalkozói kör szerepét. Nettó árbevételük 2011-ben 189,4 milliárdot tett ki, ez a megyei összeg 58,6 százaléka. Ők bonyolították le az export 91,7 százalékát, az alkalmazotti létszám 43 százalékát foglalkoztatták, és ők működtették a tárgyi eszközök 54 százalékát. Megyei szinten a saját tőke 49, a külföldi befektetések 83 százaléka ebben az 50 cégben koncentrálódott.

A Top 50-es kör 34 nyereséges vállalkozása 4,1 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el, 16 cég viszont 4,6 milliárdos veszteséget könyvelt el.

A nettó árbevétel, az átlagos állományi létszám és a hozzáadott érték alapján Nógrád megye vezető cégei a balassagyarmati Delphi Thermal Kft., a salgótarjáni Palóc Nagykereskedelmi Kft. és a Wamsler SE Európai Részvénytársaság voltak 2011-ben.

 

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

 

2013-01-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite