2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
Női vonalOtthonszülés a szülés szabadsága vagy felelőtlenség?

Otthonszülés - a szülés szabadsága vagy felelőtlenség?


Komment
kismamaHétfőn ismét az a hír borzolta a kedélyeket, hogy egy újszülöttet oxigénhiányos állapotban kellett kórházba szállítani egy otthonszülésről. A szülő nő megtagadta az orvosi segítséget, a mentők által kihívott rendőrök sem jutottak be a lakásba. Az MTI úgy tudja, hogy a szülésnél Geréb Ágnes is jelen volt, aki az otthonszülés prominens képviselője.


Szerdán a Születésház Egyesület és az Alternatal Alapítvány általános vizsgálatot kezdeményezett az Országos Rendőr-főkapitányságnál az otthonszülések kapcsán tanúsított rendőrségi intézkedések miatt, mivel szerintük az utóbbi időben többször jelentek meg otthonszülés során rendőrök a szülők házánál, ahol "jogszabályi alap és felhatalmazás nélkül" intézkedni akarnak, és az egyébként egészséges édesanyát kórházi kezelésre akarják kényszeríteni - közölte az alapítvány. Mint írták, minden törekvésük ellenére Magyarországon - az európai országoktól eltérően - az otthonszülés nincsen szabályozva és ennek a jogi szabályozatlanságnak az egyik következménye véleményük szerint, hogy "az otthonszülésben dolgozó szakemberek felelősségét - az európai gyakorlatoktól eltérően - minden esetben büntetőeljárás keretében vizsgálják". Geréb Ágnes ellen több büntető ügy is volt már, több újszülött is meghalt az általa vezetett, népszerűsített szülések közben. Jelenleg is van büntetőügy folyamatban. Most nyomoz a rendőrség az ügyben és vizsgálódik befelé. Ám ezzel az ügy még koránt sincs megoldva. Magyarországon nincs törvényi szabályozás erre a kérdésre. A fő érvek pro-és kontra mindenhol olvashatók, hallhatók. Az otthonszülést népszerűsítők tábora a háboríthatatlansággal, a meghittséggel, a természetességgel támogatja meg az elvet. Azt mondják a kórházban is ugyan úgy halnak meg újszülöttek, következnek be szülés körüli sérülések, mint otthon. A kórházban zajló szülést támogatók pedig az azonnali orvosi készenlétre hivatkoznak és arra, hogy ott is lehet háborítatlanul szülni.


A vita pedig évek óta tart. Közben születnek a gyermekek a kórházakban, a születésházakban és az otthonokban. Valahogy megint elsikkadunk a nagy társadalmi egyet nem értésben a felett, akinek a legtöbb múlik az anya döntésén. Ő pedig a gyermek. A megszületendő magzat, akinek 24 hetes kora után már védik az érdekeit, mert jó esélye van az életben maradásra. Neki csak egy számít, hogy aki őt hordozza, nyugodt, kiegyensúlyozott életet élhessen, és a számára legmegfelelőbb módon hozhassa világra. A traumaként megélt szülés természetes módon hat a további gyermekvállalási kedvre. Bárhol is történik. Kórházban, otthon, taxiban. Jó lenne egy törvény, hogy szabályozzon. Hogy ne sérüljenek, haljanak meg azért kisbabák, mert egyik oldal sem képes engedni a saját elvárásaiból. Jelen sorok szerzője - fontosnak tartva bár a háborítatlan szülést - intézményben hozta világra a gyermekét. Minden paraméter adott volt az otthonszüléshez. Ha ezt lett volna a választás, mind a ketten meghalunk. Kellett az orvosi segítség. Nagyon kellett. Azonban volt bizalom mindkét irányba. A szülésznek is a szülő nő felé, és fordítva. Ugyan így kellene a bizalom az intézményi és az intézményen kívüli szülést támogatók között. Ne az legyen a lényeg, hogy hol szült a kismama, hanem hogy hogyan. Nekik jó volt-e, megélték-e, átélték-e. Vagy titokban otthon, rettegve, hogy esetleg megbüntetnek, vagy nem látják el a gyerekemet, ha gond van.


Mert nem ördögtől való az, ha egy asszony élete legkiszolgáltatottabb óráiról szeretne dönteni. Ha akar dönteni. Azonban ha valamelyikük élete veszélyben van, akkor akár a törvényt is segítségül lehessen hívni. A döntés felelősség. Ez a felelősség pedig meghatároz több életet. Egy család életét. Szülessen végre háborítatlanul egy szabályozás, ami lehetővé teszi a felelős döntést. Mindannyiunk érdekében.

2010-05-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite