2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedÖt utca neve változik meg a Salgótarjánban

Öt utca neve változik meg a Salgótarjánban


Salgótarján közigazgatási területén a központi címregiszter szerint tíz olyan közterületnév szerepel, amelynek használata a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása alapján nem javasolt.

salgotarjanegy

Ezek közül öt olyan utcanevet változtatnak meg a városban, amely közvetlen összefüggésbe hozható a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerrel, ugyanakkor változatlanul hagynak másik ötöt, amelynek használatát szintén nem javasolja a Magyar Tudományos Akadémia. Erről a megyei jogú város közgyűlése egyhangúlag döntött.

Egy 2011. évi törvény értelmében közintézmény, közterület nem viselheti olyan személy nevét, aki vezető szerepet töltött be a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában, illetve olyan kifejezést sem, amely a 20. századi önkényuralmi rendszerre utal. Az önkormányzat az egyéni képviselőktől kért vélemények alapján két-két névvel készítette el a javaslatokat, amelyet egy hónapon keresztül a városlakók is véleményezhettek.

A közgyűlés határozata alapján az Alpári Gyula út új neve Szögverő út lesz, az Asztalos János úté Asztalos út, a Partizánok útja Kőbánya utca, a Rózsa Ferenc úté Rózsa út, a Zalka Máté úté Zalka út.

A változások összesen 236 lakost érintenek. A városi közgyűlés döntése értelmében a Gorkij körút, a Corvin, Sallai, Tanács és Úttörők út elnevezést változatlanul hagyják.

 

Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

2015-06-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite