2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeÖtvenéves a salgótarjáni József Attila Művelődési Központ

Ötvenéves a salgótarjáni József Attila Művelődési Központ


Idén ötvenéves a salgótarjáni József Attila Művelődési Központ, a jubileumot áprilistól decemberig tartó eseménysorozattal ünneplik a nógrádi megyeszékhelyen.

salgot

Andrássy Nóra, az intézmény rendezvényi csoportvezetője az MTI-nek szerdán elmondta: a munkatársak április 4-én időkapszulát helyeznek el a Fő téren a jövő generációinak. Ezen a napon szervezik a SEMFESZT-et: a Salgótarjánból Elszármazott Művészek Fesztiválján olyan művészek lépnek fel, akik Salgótarjánban kezdték tanulmányaikat, és a "Józsiban" léptek először színpadra.

A fesztivál vendége lesz Pindroch Csaba színész, Pándy Piroska opera- és operetténekes, Szolnoki Péter zenész és vagy Alapi István gitáros is.

Fél évszázad kultúra mottóval három tárlat - köztük plakát- és fotókiállítás - is nyílik áprilisban és májusban.

Júniusban irodalmi sorozat indul, amelynek keretében a művelődési központ szakmai sikereit elevenítik fel beszélgetésekkel, filmvetítéssel.

Szeptemberben az 50 év művészettörténete Salgótarjánban című kiállítás fogja össze az eddigi tárlatokat, novemberben városi tehetségkutatót tartanak. Decemberben tárlatot tartanak a salgótarjáni lakosok művelődési központhoz fűződő relikviáiból, fényképek, plakátok, belépőjegyek invitálják időutazásra a régi és a mai közönséget.

Nyárra Szabadtéri Szoborkiállítást terveznek, de ennek megvalósítása pályázatfüggő. A szoborkiállítás Salgótarján egyedi látványossága volt 1971 és 1990 között, számos neves művész állított ki a Fő téren, de a pályakezdő szobrászokat is vonzotta a lehetőség. A tradíciót a jubileumi évben szeretnék feleleveníteni.

A Szrogh György Állami-díjas építész tervei alapján készült József Attila Művelődési Központ 1966-óta áll a város Fő terén. Belső tereiben és külső építészeti környezetében országos és nemzetközi hírű képzőművészek alkotásai láthatók. A főbejáratnál Kő Pál József Attiláról mintázott bronz domborműve fogadja a látogatókat. A klubteremben látható Kiss Sándor bronz díszkapuja, az üvegcsarnok falát Blaskó János muranói üvegből készült mozaikja díszíti.

Az intézményhez fűződik a város egyik legjelentősebb kulturális eseménye, a Tarjáni Tavasz programsorozat és az ennek keretében zajló Nemzetközi Dixieland Fesztivál.

 

Forrás: MTI/NOGRAD242016-03-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite