2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
Nógrád Megye50 milliárd az Észak-Magyarországi Régiónak

50 milliárd az Észak-Magyarországi Régiónak

Miskolc és Eger után Salgótarjánban is tájékoztatta a sajtót Becsó Zsolt az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Elnöke az Új Széchenyi Terv pályázati rendszerének eddigi eredményeiről.

norda

2011 januárjában indult el az Új Széchenyi Terv fejlesztéspolitikai programja országosan 1100 milliárd Ft értékű fejlesztési forrással. A program a legfőbb stratégiai irányokat, a vállalkozások-, az egészségipar-, a zöldgazdaság-, a foglalkoztatás-, az otthonteremtés-, a közlekedés- és a tudomány-innováció fejlesztését célozza meg. A programmal a Kormány egységes stratégiai szemléletmód mentén célzottabban és hatékonyabban használja fel a rendelkezésre álló uniós forrásokat.
Az Új Széchenyi Terv elindult pályázatai komoly lendület adnak a folyamatban lévő beruházásoknak.

Az Új Széchenyi Terv eltelt 10 hónapjában az Észak-Magyarországi Régióban 16 db pályázat jelent meg közel 50 milliárd Ft keretösszeggel.

A konstrukciókból 4 db kapcsolódik az Új Széchenyi Terv Vállalkozásfejlesztési Programjához, több mint 13,5 milliárd Ft keretösszeggel, melyekből a vállalkozásoknak lehetőségük nyílik ipartelepítésre, telephelyfejlesztésre, ipari parkok, iparterületek és inkubátorházak fejlesztésére, illetve vállalati együttműködések és klaszterek kialakítására. Három pályázat kapcsolódik a Gyógyító Magyarország - Egészségipari Programhoz csaknem 5 milliárd Ft-os kerettel, melyekből lehetőség van turisztikai desztináció menedzsment (TDM) szervezetek, turisztikai szolgáltatások, és rehabilitációs szolgáltatások fejlesztésére. Négy pályázat jelent meg a Közlekedésfejlesztési Programban 15,3 milliárd Ft keretösszeggel - ez Nógrád Megyében a Szarvasgede-Cséecse-Ecseg-Kozárd útvonalat érinti majd -, közúti elérhetőség javítására, közutak rekonstrukciójára, kerékpárforgalmi hálózat és közösségi közlekedés fejlesztésére.

A salgótarjáni kerékpárút hálózat 2. üteme is megvalósulhat nyertes pályázat esetén. A maradék 5 pályázat közvetetten kapcsolódik az Új Széchenyi Terv kitörési pontjaihoz több mint 16 milliárd Ft-os keretösszeggel, melyekből lehetőség van árvízvédelmi fejlesztésekre, és a települések árvízkár rendezésére, civil szervezetek infrastrukturális fejlesztésére, kisléptékű településfejlesztésre, illetve szociális alapszolgáltatások és gyermekjóléti alapellátások infrastrukturális fejlesztése.

Civil szervezetek számára csak az Észak-Magyarországi régióban írtak ki pályázatot. A sok beérkezett pályázat arra is utal, hogy láthatóan a civil társadalom is ki volt éheztetve az elmúlt években - mondta Becsó Zsolt.

Az Új Széchenyi Terv pályázatai arra ösztönzik a pályázókat, hogy saját életképes, hosszútávon fenntartható üzleti terveik és ne a pályázatok terhére elszámolható költségek alapján pályázzanak.

Az új pályázati rendszer és eljárásrend kevesebb adminisztrációval, rövidebb elbírálási határidőkkel jár, annak érdekében, hogy minél gyorsabban, egyszerűbben juthassanak a forrásokhoz a pályázók. A pályázati rendszert egyszerűsítette és egységesítette a szaktárca, hogy növelje a vállalkozások pályázati önállóságát, és hogy minél gyorsabban, egyszerűbben juthassanak a forrásokhoz.

A Kormány átlátható intézményrendszert hozott létre: a nehézkesen működő, hatósági típusú intézményrendszert a pályázók érdekében felváltja egy szolgáltató jellegű szervezeti háló. A Kormány kiemelt célja, hogy ne csak az uniós források, hanem a pályázással kapcsolatos információk is gyorsan eljussanak az érintettekhez, ezért kiszélesítette a tájékozódási lehetőségek körét. Az intézkedéseknek köszönhetően az uniós források időközi kifizetései az új kormányzati ciklusban az előző évekhez képest számottevően felgyorsultak.

Nógrád Megyében 2 pályázat nyert a turisztikai szolgáltatások fejlesztésére kiírt pályázat 1. szakaszában. Salgótarjánban „Lovas turisztikai szolgáltatás fejlesztése a salgótarjáni Ponyi-pusztán" címmel és egy Csitári pályázat „ Vissza a gyökerekhez Nógrádgárdonyi volt kulcsosház hasznosítása turisztikai szolgáltatás céljára" elnevezéssel.


HÍR PORT 24

 

2011-11-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite