2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
ItthonÓvatosságra intik a Balaton jegére merészkedőket

Óvatosságra intik a Balaton jegére merészkedőket


balaton_jégA kezdődő felmelegedés ellenére Siófokon még működik a hivatalosan kijelölt jégpálya, Balatonfűzfőn és Fonyódon pedig szombatra is jeges programokat szerveznek, de sok helyen alkalmatlan a Balaton jege sportolásra, korcsolyázásra, vagy már el is elolvadt teljesen.

Siófokon pénteken még működött a múlt hét közepén kijelölt siófoki jégpálya a város újhelyi részének partja előtt. A jég a part mellett és a korcsolyázásra használt területen is megfelelő vastagságú és minőségű. A meteorológusok által jósolt erős felmelegedés szombatra már bizonytalanná teheti a jég minőségét. Az üzemeltető szombat reggel dönt arról, hogy marad-e a hivatalos kijelölés. Ha nem, az emberek saját felelősségükre léphetnek a jégre.


Balatonfűzfőn a Föveny strand előtti területen közel húsz centiméteres a jég vastagsága. Itt szombaton fél tizenegytől késő délutánig sportos, játékos jeges programot rendeznek, külön díjazva a jelmezben érkezőket. Ismét kinyitnak a büfék, lesz illemhely és az esetlegesen szükséges mentőeszközöket is készenlétben tartják. Hétvégén megfelelő szél esetén megrendezik a Fűzfői-öbölben korábban tervezett jégvitorlás-bajnokságot is.
Fonyódon a Sándor-telepi strandon szombaton hivatalos jégpálya kijelölését tervezi az önkormányzat, jégkarnevált szervezve játékos programokkal.

A korábbi felmelegedések és visszafagyások következtében igen eltérő a jéghelyzet a Balaton különböző részein. Miközben a tó védett öbleiben, déli részén több helyen még vastag, bár igen eltérő minőségű jég borítja a partközeli részeket, főleg az északi és a nyugati partoknál életveszélyesen vékony a tó jégborítása, illetve már hullámzik a víz. Felmelegedéskor különösen fontos az óvatosság, ezért csak a kijelölt, illetve a felügyelt pályákon ajánlott a jégre menni - hangsúlyozta Győrffy Árpád.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-02-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite